Amsterdam’da Bisiklet Park Edecek Yer Kalmadı!

Hollanda'da bisikletlinin Mekkesi Amsterdam iki tekerlekli ulaşımla başa çıkabilmek için sualtı bisiklet parkı inşa etmeyi planlıyor.

Amsterdam şu anda birçok kentin hayal bile edemeyeceği bir durumla “başa çıkmaya” çalışıyor: Çok fazla bisiklet!

Bisiklet kullanımının çok yaygın olduğu Amsterdam kent merkezinde artık bisikletleri park etmek için yer kalmadı. Her geçen gün sayıları daha da artan bisikletler için bulunan çözüm ise kenti rahatlatacak gibi görünüyor: Suyun altında ve üstünde park yerleri. 

Belediyenin açıklamasına göre, Amsterdam’ın sahilini oluşturan Ij Gölü’nün altına 7 bin bisikletlik bir park yapılacak. Göl, bisiklet parkının metro sistemine de yer altından bağlanabileceği ve aynı zamanda merkez istasyonuna ulaşabileceği alanda bir hendek oluşturuyor. Belediyenin 2030 yılı strateji planında, istasyon çevresinde 21.500 bisiklet barındırabilecek yeni alanların yanı sıra her biri 2000 bisiklet için park alanı sağlayabilecek 2 yeni yüzen ada bulunuyor. Bu demek oluyor ki; eğer bunlara ek olarak hali hazırda mevcut olan 2500 araçlık parkı da eklerseniz, dünyadaki en büyük bisiklet parkı Amsterdam’da olacak.

Bu sadece birkaç bisikleti yerleştirmek için oldukça büyük bir altyapı revizyonu gibi görünebilir, ama Amsterdam’ın bisiklet istatistikleri gerçekten olağanüstü. Amsterdamlılar’ın %57’si her gün bisiklet kullanırken, bunların %43’ü işe bisikletleriyle gidiyor. Kentin engebesiz, oldukça düz olması ve aynı zamanda kanallardan oluşan kentte araba yollarının yanı sıra bisiklet yollarının da bulunması tabii ki bisiklet kullanımını hem güvenli hale getiren hem de arttıran faktörlerden. 

Buradaki tek sorun kent merkezinde bisikletlerin ne yapılacağı. Çünkü dar sokaklardan oluşan merkezde bisikletler rastgele her yere zincirlenmiş bir şekilde duruyor. 2013 yılındaki kayıtlara göre yanlış yerlere park edilmiş 73 bin bisiklete ceza kesildi, ve çekildi. Sahipleri 10 ya da 12 Euro’ya bisikletlerini geri alırken, bu belediyeye bisiklet başına 50 ya da 70 Euro’ya mal oluyor. Kısacası çok pahalı. Belediye tabii ki ceza ücretini arttırmak istiyor ama Amsterdam ucuz bir kullanılmış bisiklet satın almak için harika bir yer. Cezayı ödemek yerine gidip başka bir bisiklet almayı tercih etmeleri kaçınılmaz.

Aslında daha gerçekçi park yerleri sunmak hem daha iyi hem de daha ucuz olabilir. Ama nerede? Tek sorun Amsterdam kent merkezinin doluluğu değil, aynı zamanda toprağının bataklık olması. Kanaldaki evlere bir park alanı yerleştirmek demek, kilin içinde tonozlar inşa edilebilmesi için kanalda geçici bir drenaj sistemi kurmak demek. Böyle dar ve vıcık vıcık bir alanda bodrum katlar yapmaktansa suyun altında ve üstünde çözüm üretmek çok daha akıllıca. 

Etiketler

Bir yanıt yazın