“Bütün Mahalleli Duysun”

Türkiye sinemasının tanınmış kurgucularından Çiçek Kahraman’ın Bütün Mahalleli Duysun adlı video yerleştirmesi izleyicisiyle buluştu. Yeşilçam filmlerinden kurgulanmış sahnelerle toplumsal hafızamızı sorgulayan çalışma 1 Mart’a kadar izlenebilir.

Çiçek Kahraman’ın video yerleştirmesi Bütün Mahalleli Duysun bugün itibariyle SALT Beyoğlu’nda izleyicisiyle buluşuyor.

Türkiye sinemasının önemli kurgucularından Kahraman !f İstanbul kapsamında sergilenen çalışmasında, Selvi Boylum Al Yazmalım, Postacı gibi Yeşilçam’ın bilinen filmlerinden alınmış parçaları kurguluyor.

Yeşilçam’dan Hayata

Toplumsal hafızalarımıza göndermelerle dolu Bütün Mahalleli Duysun ilk kez sergileniyor.

Kahraman bu çalışmasındaMahalleye Gelen Gelin’den Selvi Boylum Al Yazmalım’a, Postacı’dan Gırgıriyede Şenlik Var’a, Adı Vasfiye’ye uzanan 1960-80 arası Türkiye’de çekilmiş filmlerden kurgulanmış mahalle sahnelerini bir araya getiriyor.

Sokağın Altmetni

Çiçek Kahraman Yeşilçam’ın kendine özgü bir alt türü olan mahalle filmlerinde sokağın ve mahalle yaşamının ortak temsil biçimlerini gözler önüne sererken bir yandan nostalji yaşatıyor, bir yandan da izleyiciyi toplumsal normlarımızın yıllar içinde değişen ve değişmeyen halleriyle yüzleştiriyor.

Toplumsal Cinsiyet

Dahası, izleyiciye sokağın nasıl toplumsal kontrol aracına dönüşebildiğine dair ipuçlarını verirken aynı zamanda bu kontrol mekanizmasında toplumsal cinsiyete paylaştırılan rolleri de sorguluyor.

Çiçek Kahraman’ın video yerleştirmesi SALT Beyoğlu’nda 1 Mart’a kadar ücretsiz olarak izlenebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın