Karaköy Mescidi Yapım Çalışmalarına Başlandı

Karaköy Meydanı yapım çalışmaları devam ederken gözden kaçan bir detay; Karaköy Mescidi rekonstrüksiyon projesi başladı.

Karaköy Meydanı’nda uzun zamandır devam eden inşa faaliyetleri meydan düzenleme adı altında yapılmaktaydı. Sahilde süren bu karmaşada, şantiye panolarında dikkat çekmeyen bir detay ise 2012 yılında yapılacağı duyurulan Karaköy Mescidi rekonstrüksiyon projesinin başlamış olması.

1958 yılında yıkılan ve İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.06.2010 tarihli kararı ile restitüsyon ve rekonstrüksiyon projelerinin yapılmasına karar verilen Kararköy Mescidi’nin, 2012 yılında ihaleye çıkan projesini AGS Mimarlık’In tasarlandığı biliniyor.

Sökülerek Kınalıya Gidecek Olan Mescid Yeniden Karaköy’de!

Raimondo d’Aronco’nun tasarımı yapı, 1956’da dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından başlatılan “İstanbul’da İmar Hareketi” kapsamında yerinden sökülerek Kınalıada’da yeniden inşa edilmesine karar verilmişti. Meydanın genişletilmesi için yerinden sökülen caminin parçaları tek tek numaralandırıldıktan sonra Kınalıada’ya götürülmek üzere bir gemiye bindirilmiş ancak geminin yan yattığı ve parçaların Boğaz’ın sularına gömüldüğü açıklanmıştı.

“Orjinalinden Yararlandık”

AGS Mimarlık yetkilisi Sebahattin Değirmentepe daha önce projenin hazırlık süreci ile ilgili; caminin orijinal çizimlerinden faydalandıklarını dile getirerek, “Caminin İtalyan mimar D’Aronco’ya ait çizimlerini İtalya’daki Udine Kent Müzesi’nden edindik. Parça parça orijinal eskizleri yorumlayarak projeyi oluşturduk. Projeyi, İtalya’da D’Aronco’yu bilen, takip eden uzman ve akademisyenlerle iletişim halinde yürütüyoruz” demişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın