Chipperfield’dan Mies Sözü

Mies van der Rohe'nin yapıtlarından Neue Nationalgalerie'nin restorasyonunu üstlenen David Chipperfield eserin özgün yapısını bozmayacağına söz verdi.

Berlin’deki Mies van der Rohe tasarımı Neue Nationalgalerie’nin restorasyonu için gereken ve tahmin edilen rakam 101 milyon Euro. 1968’de açılan bu başyapıt Ocak ayının başında kapatılmıştı. Bodrum katındaki sergiye erişim ise 31 Aralık’ta kesilmişti. Planlanan 5 senelik restorasyon çalışması yapının içinde başlayacağı için başlarda dışardan anlaşılamayacak.

Proje, Berlin Müzeler Adası’nda Neues Museum çalışmasıyla uluslararası beğeni toplayan David Chipperfield Architects’e teslim edildi. İngiliz mimar Kasım ayında bir sempozyumda yapının “mümkün olduğu kadar Mies’in eseri olarak kalmasını” sağlayacağının sözünü verdi. Proje yöneticisi Daniel Wendler ise geçen ay içerisinde yaptığı basın toplantısında bunu doğruladı. Korkuluk ve raflar gibi yapının özgün elemanları onarıldıktan sonra orijinal yerlerine geri konulacak. Bu sırada, sekiz çelik kolon üzerinde taşınan çatının strüktürü ve cam cephe restore edilecek. Cam cephe günümüzde ısı yalıtımı ve ışık kontrolü ile ilgili belirli sorunlar teşkil ediyor. 

Mies’in yapısının iç mekan organizasyonu değiştirilmeyecek fakat optimize edilecek: Engelli erişimi için bir yolcu asansörü eklenecek; şu anda bodrumda bulunan vestiyer ve müze dükkanı önceden depo olarak kullanılan odalara taşınacak.


David Chipperfield’in geçtiğimiz aylarda Neue Nationalgalerie’de yer alan sergisi: “Sticks and Stones”

Neue Nationalgalerie’nin depoda bekleyen 20. yüzyıl sanat koleksiyonunun sergilenebilmesi için hemen yanında inşa edilecek yeni sanat müzesinin planları da tartışılmaya başlandı. İki müzenin nasıl bağlanacağı, inşaatın önceden başladığı bu durumda fazlasıyla berlirsiz. Kurum sözcüleri bu konu hakkında bir yorum yapmaktan kaçınıyor. Yeni müze için belirlenen bütçe ise 200 milyon Euro. Almanya Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yeni müze ile ilgili yarışma 2015’in sonuna doğru açılacak. 

Etiketler

Bir yanıt yazın