Ünvanlarınız Diplomalarınıza Dönüyor

TMMOB Mimarlar Odası'ndan yapılan açıklamaya göre; mimarlık programı mezunları okullarına başvurarak, "mimar", "yüksek mimar" gibi ünvanlarını diplomalarına işletebilecekler.

Yükseköğretim Genel Kurulu mühendislik bölümü haricindeki mezunlar için diplomalarında mimar ünvan yazılmaması kararı almış, Mimarlar Odası da konuyu yargıya taşımıştı. Danıştayın yürütme durdurma kararı ile birlikte Yükseköğretim Genel Kurulu’nun aldığı kararın hukuka ayrkırı olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç ve imkasız zararların doğacağına hükmedilmişti.

TMMOB Mimarlar Odası’nın üyelerine gönderdiği duyuruda Yükseköğretim Genel Kurulu’nun toplantıda konunun incelendiği ve mühendislik ile mimarlık programlarından mezun olanların diplomalarında eskisi gibi ünvanlarının yer alacağı bilgisi verildi. Diplomalarını düzeltmek isteyen mezunlar artık okullarına başvurabilir.

Açıklama şöyle;

Yükseköğretim Genel Kurulu’nca 17.04.2014 gün ve 559 sayılı işlemi ile yükseköğretim kurumlarındaki mühendislik programları hariç diğer programlardan mezun olanların diplomalarında unvan yazılmamasına ilişkin alınan karara; Mimarlar Odası tarafından açılan davada, Danıştay 8. Dairesince yürütmesinin durdurulması hakkında bilgilendirmiştik.

T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın ilgi yazısı ile Danıştay 8. Dairesi’nin 2014/6428 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararının 25.12.2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenerek; Mühendislik Programları ile Mimarlık Programları hariç diğer programlardan mezun olanların diplomalarında unvan yazılmamasına karar verildiği tarafımıza iletilmiştir.

Karar gereği; diplomalarında “mimar” unvanı bulunmayan meslektaşlarımız, mezun oldukları Yükseköğretim Kurumu ile iletişime geçerek diplomalarının değiştirilmesini ve unvanlarının yazılmasını talep etme hakkına sahiptirler.

Diplomalarında düzeltme talep eden meslektaşlarımızın, yeni diploma belgeleri ile bağlı bulundukları Mimarlar Odası Birimine başvurarak, Üye Sicil Programında bilgilerini düzeltmeleri gerekmektedir.

İlgili yazıları dökümanlar bölümünden görebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın