Restorasyon Skandalı: Kiralık Diploma!

İhale ile alınan pek çok inşaat projesindeki arkeolog, sanat tarihçisi, restoratör bulundurma mecburiyeti şirketler tarafından 'kiralık diploma'yla aşılıyor.

Bazı arkeologların diplomalarını kiraladığı ileri sürülen Kültür Sanat Emekçileri Derneği’nde yöneticiler istifa etti.

Ankara ‘da Kültür Sanat Emekçileri Derneği (KSED) büyük bir skandal ile çalkalanıyor. Genel Başkan Hızır İnan ve bazı dernek yöneticilerinin arkeologların diplomalarını restorasyon projelerinde kullanılmak üzere kiraya verdiği ileri sürüldü. Dernek yöneticilerinden Başkan Yardımcısı Binnur Çelebi ve Genel Sekreter Ayşe İpekçi iddialar üzerine dernek görevinden ayrıldı. Kamuoyunda sıkça dile gelen restorasyon rezaletlerinin neden kaynaklandığına da örnek teşkil eden bu skandalın ardından neler çıkacağı merakla bekleniyor.

İhale ile alınan pek çok inşaat projesinde arkeolog, sanat tarihçisi, restoratör bulundurma mecburiyeti isteniyor. Ancak onların çalışmadan sadece proje üzerinde imzasının olması ve çalıştığını beyan etmesi yeterli bulunuyor. Bunun için de bu meslek gruplarından bir diplomayı proje dosyasına dahil ediliyor. Bunun karşılığında diploma sahibine proje süresince aylık kira bedeli ödeniyor. SGK primleri de yatırılıyor. Bu durum dedikodu mahiyetinde yıllardır konuşuluyor ancak ispatı zor olduğu için bir türlü ortaya çıkarılamıyor.

“Ayda Bin Lira Versin Öyle Kızsın”

İşte şimdi Kültür Sanat Emekçileri Derneği bu skandal ile çalkalanıyor. Dernek Genel Başkanı Hızır İnan’ın, arkeolog Ayşe İpekçi’ye bu teklifi yaptığı ortaya çıktı. İddiaya göre İnan, Messenger’da yaptığı yazışmada İpekçi’ye bir arkeolog ihtiyacı olduğunu, ayda bin lira verileceğini ve bir yıl boyunca sigortasının ödeneceğini ve arkeologtan sadece diplomasının istendiğini söylüyor. Ayşe İpekçi’nin, “Başkan yardımcısı Binnur Çelebi duymasın çok kızar” uyarısı için de, “Sana ayda bin lira versin sigortanı da yapsın ondan sonra kızsın” karşılığını veriyor.

 

II. Kılıçarslan Köşkü Kime Emanet?

Dernekteki skandal Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan II. Kılıçarslan Köşkü’nün koruma altına alınması ve restorasyon işinde patladı. Arkeolog Kamil Sağlam’ın diploması aylık bin lira karşılığında ihaleyi alan Gökalp Proje Müşavirlik LTD. şirketi tarafından kiralandı. Binnur Çelebi bu kiralama olayından haberdar olunca Kamil Sağlam ile görüştü. Sağlam’a bu yaptığının etik ve doğru olmadığını anlattı. Sağlam kendisinin Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği Başkan Yardımcısı Tekin Süllü tarafından ikna edildiğini söyledi. Sağlam noterde yaptığı sözleşmeyi feshetti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na da durumu noter aracılığıyla iletti.

Dernek yöneticileri skandalın patlamasından sonra ardı ardına istifa etti. İki ay önce arkeolog istihdamı için açlık grevi açıklaması yapan Binnur Çelebi konuyla ilgili şöyle konuştu; “Bunları en başından beri duyuyordum ve dernek yöneticisi arkadaşları uyarıyordum. Bunun doğru olmadığını ve karşı çıktığımı söylüyordum. Artık son olay bardağı taşıran son damla oldu. Genç arkeolog arkadaşların işsiz olmasını fırsat bilip kullanmaları asla kabul edilemez. Bizi şimdi dernekten uzaklaştırmak istedikleri için bizim kendilerine iftira attığımızı ileri sürecekler ama bu asla doğru değil. En baştan kendilerini bu konuda uyardım.”

“Arkadaşların Menfaatini Düşündüm”

KSED Genel Başkanı Hızır İnan’a da iddiaları sorduk. İşte İnan’ın verdiği cevap: “Ayşe hanıma bu teklifi getirdiğim doğrudur. Yaz sezonunda bir proje için arkeolog aranıyordu. Kuzenim bana söyledi. Ben de Ayşe hanıma ek gelir olması için teklif ettim. Eczacılar nasıl diplomalarını veriyorlar onun gibi düşündüm. Ayşe hanıma da ayda bin liradan 50–100 lira derneğe bağışlamasını istedim. Ayşe hanımla beraber şirkete gittik. Şirket ayda değil bir sefere mahsus bin lira vereceğini söyleyince vazgeçtik. Ben arkadaşımın menfaatini düşündüm. Kamil Sağlam’ı tanımam. Binnur hanım ve arkadaşları dernekle anlaşamıyorlardı. O nedenle aramızdaki husumetten dolayı şimdi iftira atıyorlar.”

Şirketten Açıklama

Gökalp Proje Müşavirlik LTD şirketinden bir açıklama geldi. Aynen yayınlıyoruz; ” II. Kılıçarslan Köşkünün koruma altına alınması, çevre düzenlemesi ve arkeolojik kazı yapılması işine ait sözleşme 08.01.2015 tarihinde yapılmıştır. işbu sözleşme kapsamında gerekli tüm personel aylık Ücret karşılığı istihdam edilmekte olup herhangi bir diploma kiralama söz konusu değildir. Anılan işe fiili olarak henüz başlanılmamış olup hava şartlarının düzeleceği yaz aylarına doğru başlanması planlanmaktadır. Haberde ismi geçen Kamil Sağlam da diğer teknik personeller gibi Firmamızda çalışacağına dair taahhütname vermiştir. Tek Taraflı olarak taahhüdünü fesh ettiği belirtilen personelin yerine yenisi bugün derhal istihdam edilmiştir. Haberde belirtildiği üzere bir dernek yönetiminin kendi iç çekişmesi üzerinden ve mesnetsiz iddialarla Firmamız yıpratılmış olup, haberinizin ilgili yerlerinden Firmamızın isminin bulunduğu kısımların ve belgelerin çıkarılmasını önemle rica ederiz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın