Rüzgar Türbinlerine Karşı Beklenmedik Direniş

Marmariçliler, yanıbaşlarında yapılması planlanan Mersinli Rüzgâr Enerji Santrali nedeniyle "acele kamulaştırılarak" evlerinin ve topraklarının bir gecede ellerinden alınması tehdidiyle karşı karşıya...

Bu kez alışılmışın dışında, bir HES’e yada nükleer enerjiye karşı bir direniş söz konusu değil. Proje, çevre aktivistliği açısından yeni tartışmalara gebe. Fakat proje yönetim sürecindeki bulanıklıklar tanıdık… 

Belki yabancıyız bu duruşa çünkü Marmariçliler, yanıbaşlarında yapılacak olan rüzgar türbinlerine karşı “canımızı veririz, dağımızı vermeyiz” diyorlar.

Yaşanan süreci Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği’nin internet sitesinde yayınlanan bir bildiri de şöyle açıklıyor;

Marmariç’in çevresine kanatlarıyla birlikte 100 metreyi geçen dev direkler dikecek olan Yander Elektrik Mühendislik Müş. İnş. Turz. ve Tic. A.Ş.’nin hazırladığı proje tanıtım dosyasında, Marmariç’te yaşayanlar yok sayılıyor ve santral sahasının yerleşim yerlerinden, orman ve tarım alanlarından uzaklaştırıldığı belirtiliyor. Oysa aynı dosyada yer alan haritalarda Marmariç, santral sahasının içinde görünüyor ve direklerin dikilmesi için, ormanda 16,2 km2’lik bir koridor açılacağı belirtiliyor.

Mersinli RES, sadece evlere, tarlalara ve ormana yönelik değil, aynı zamanda bölgede yaşayan insanların ve hayvanların sağlığına yönelik bir tehdit oluşturuyor. Bilimsel raporlar, dikilecek türbinlerin yerleşime yakın mesafelerde yer alması nedeniyle insan ve hayvanlarda ciddi rahatsızlıklara neden olan Rüzgâr Türbini Sendromu’na neden olacak.

RES’lere karşı direniş ve mücadelelerin sürdüğünü ve artan bir sıklıkla yenilerinin başladığını belirten Marmariçliler, rüzgar türbinlerinin insan ve doğal yaşam üzerindeki etkilerine dair Dr. Nina Pierpont‘un bulgularına işaret ediyor.

Dokuz şirketin bölgede RES yapmak üzere lisans aldığını öğrenen Marmariçliler, ilk olarak proje alanından farklı bir alan gösterilerek “ÇED Gerekli değildir” kararı aldığı ileri sürülen, Yander A.Ş.’ye dava açtı. Ve ilk davayı kazandı. Duruşma tutanağına buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer yandan da projenin durdurulması için bir imza kampanyası sürüyor. 

Mersin RES santral sahasını: http://j.mp/mersinlires2014.
Çevredeki projeler: http://j.mp/yakincevre

Etiketler

Bir yanıt yazın