Rusya’da Koruma Savaşı

Rusya'daki bu koruma mücadelesi size çok tanıdık gelecek.

Rusya’da avantgarde hareketin öncülerinden mimar Konstantin Melnikov’un Moskova’da kendi tasarladığı evi halka açılıyor.

Melnikov’un 1927’de tasarlayarak evi ve ofisi olarak kullandığı yapı yan yana iki silindir şeklindeki binadan oluşuyor. 20. yüzyıl mimarlığına dair önemli sembollerden biri olarak kabul edilen bina, 1974’te mimar öldüğünde ailesinin mülkiyetine geçmişti. Günümüzde harabeye dönen bu yapının Rus Avantgarde Miras Koruma Kurulu tarafından korunması ve bir müzeye dönüştürülmesi için ancak 2014’te çalışmalar başlatılabildi.

Fakat bu pek de kolay olmamış. Ziyarete açılmak istenen yapı için mimarın akrabaları arasında miras savaşı çıkmış; mimarın torunları yapıyı devretmek istemezken bir kısmı ise yapının korumaya alınmasını desteklemiş. Yılan hikayesine dönen mücadele sonucunda devlet mülkiyetine alınarak korumaya alınan yapının müzeye dönüştürülmesi kararı verilmiş ancak herhangi bir restorasyon geçirmeden, envanter işlemleri tamamlanmadan binanın ziyarete açılması da restoratörler ve mimarların tepkisini çekmişti.

Aralarında Peter Eisenman, Steven Holl, Rem Koolhaas, Alvaro Siza gibi tanınmış mimarların bulunduğu bir grup mimar imza toplayarak yapının restorasyonunun yanında Melnikov’a ait arşiv niteliğindeki malzemelerin de korumaya alınarak araştırmacılara açılması için hükümete baskı yapmıştı. Şimdilerde ise restorasyonda yol alınamadığını gören mimarlar yapının durumunun daha da kötüleşeceğinden endişeli.

Etiketler

Bir yanıt yazın