Budapeşte’de 5 Kent Müzesi Yarışmayla Yapılıyor

Budapeşte'de 5 yeni kent müzesinin ortaya çıkması için açılan Liget Budapest Project Yarışması'nın kazanan tasarımları açıklandı. Kazananlar arasında Müzik Müzesi tasarımı ile tanınmış mimar Sou Fujimoto da yer alıyor.

Müzik Müzesi, Sou Fujimoto Architects

2014 yılının Şubat ayında Güzel Sanatlar Müzesi ve City Park Emlak Geliştirme, Avrupa’nın en büyük müze geliştirme projesine ev sahibliği yapan City Park’ta yapılacak 5 yapı için ulusal yarışma açtıklarını duyurdu. Teslim tarihi Mayıs 2014’e kadar 470’den fazla tasarım yarışmaya başvurdu. Hem Macar hem de yabancı müze ve mimarlık alanında profesyonellerden oluşan 11 kişilik jüri ekibi 17 tasarımı; Yeni Ulusal Galeri ve Ludwig Müzesi – Çağdaş Sanat Müzesi, Etnografya Müzesi, Müzik Müzesi, Macar Mimarlık Müzesi ve Budapeşte Fotoğraf Müzesi’nin nihai tasarımları belirlemek için ikinci tura geçirdi.

Müzik Müzesi Yarışması için ikinci tura geçen 6 projeden 1. Ödülü’nün sahibi Sou Fujimoto Architects oldu. Beyaz çatısı ve cam cephesiyle dev bir mantarı andıran bir bina tasarlayan Fujimoto, çatıda yarattığı boşluklarla mekanın gün ışığından faydalanmasını sağlıyor.


Müzik Müzesi, Sou Fujimoto Architects

Fransız mimarlık ofisi Vallet de Martiniz DIID Architectes’in tasarladıkları projeyle Etnografya Müzesi yapılıyor.


Etnografya Müzesi, Vallet de Martiniz DIID Architectes
Yarışmayla yapılacak diğer yapılar ise Macar Mimarlık Müzesi ve Budapeşte Fotoğraf Müzesi. İki müzenin beraber tasarlandığı yarışmada ise ikinci aşamaya geçen 5 projeden 1. Ödülü’nün sahibi macar mimarlık ofisi KÖZTI Architects&Engineers’in elinden çıkan projenin oluyor.


Macar Mimarlık Müzesi ve Budapeşte Fotoğraf Müzesi, KÖZTI Architects&Engineers
Müzeler kompleksi için önerilen her bir yapının, tarihi parkın doğal ve mimari mirasıyla örtüşmesi beklenirken sürdürülebilir bina tekniklerini de ortaya koyması isteniyor.

Açılan yarışmada Yeni Ulusal Galeri ve Ludwig Müzesi – Çağdaş Sanat Müzesi için gelen başvurularda jüri ikinci aşamaya geçmeye değer proje olmadığına karar vererek yarışmayı ilk aşamada sonlandırdı. İkinci aşamaya devam edilme kararının ardından jüri, ilk aşamadan 5 projeyi “satın alma” ile ödüllendirdi ve aynı yapı için çok geçmeden tekrar bir yarışma açılacağının haberini de vermiş oldu.

2014 yılı bitmeden Yeni Ulusal Galeri ve Ludwig Müzesi için toplam ödülün 325.000 Euro olduğu davetli bir yarışma daha açıldı. Jüri yarışmaya; Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects, Mecanoo, Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., Renzo Piano Building Workshop, Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA), Snøhetta’nın oluşturduğu 7 kişilik star mimar listesini davet etti. Yarışmacıların projelerini teslim etmesi için son tarih 3 Mart 2015 olarak belirlendi.

İnşaatına 2016 yılında başlanacak müzelerin Mart 2018’de ziyarete açılması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın