Karl Marx’ın Kullandığı Okuma Odası 5 Sene Daha Kapalı Kalabilir

Londra'da yer alan İngiltere'nin en önemli müzelerinden British Museum yuvarlak okuma odası ile ilgili kararını veriyor.

Müze, Karl Marx dahil olmak üzere birçok kuramcının kullandığı Yuvarlak Okuma Odası’nı 2020’ye kadar kullanıma açacak gibi görünmüyor.

Orada yer alan son sergi “Life and Death: Pompeii and Herculaneum” 2013 Eylül ayında bitmişti. Geçtiğimiz yıl içerisinde ise odanın strüktürel yapısı olası problemler için incelendi. Çok ciddi bir sorun görülmedi, ama sergi platformunun kaldırılması gerektiğine karar verildi ve güvenlik önlemleri yükseltildi. Çalışmalar ocak ayında başlayacak ve 2016’nın ortasında bitmesi planlanıyor.

Perde arkasında ise müze çalışanları bu mekanın olası kullanımlarını görüşüyorlar. Öne çıkan fikirlerden biri, ziyaretçilere koleksiyonları tanıtan sembolik objelerin sergilenmesi. Bir başka öneri ise, bu yuvarlak odanın diğer global müzelerin uluslararası koleksiyonları hakkında bilgi vermesi.

Okuma Odası 1857 yılında tamamlanmıştı. 1997 yılında kütüphane St Pancras’e taşındı. Müzenin ana galerisi 2000 yılında açıldığında, Okuma Odası tekrar kütüphane olarak hizmete girdi. Bilgi merkezi olarak çalışan bu kütüphane müzede sergilenen dünya kültürleri hakkında 25 bin kitaplık bir kolkesiyona sahipti. Birçok ziyaretçi odaya hayran kaldı ama çok azı kitaplarla ilgilendi. 2007’de oda kapandı.

Projelerden sorumlu Müze Müdür Yardımcısı Marilyn Standley “Okuma Odası’nın geleceğini düşünürken ana sergi alanını da düşünmeliyiz. Çünkü onlar ayrılmaz bir şekilde birbirleriyle bağlantılılar.” diyor. Projenin tamamlanması için 5 seneye yakın bir süre öngörülüyor. Standley diyor ki: “Biz fikirleri içimizde tartışmalı, kamudan gerekli tepkileri almalı, planları hazırlamalı, planlar için izin almalı, fon bulmalı ve sergilemeliyiz. Doğrusunu yapmak zorunda olduğumuz çok önemli bir oda burası.”

Çalışmadaki en hassas soru orijinal okuma masalarını ile nasıl başa çıkılacağı. Odanın kullanılabilmesi için bazı masaların depoya kaldırılması gerektiğine dair güçlü bir argüman var. Fakat burası koruma altına alınmış bir mekan olduğu için planlama onayı gerektiriyor. Bu sırada, ilk onarım çalışmalarının 2016 yılı ortalarında tamamlanmasından itibaren ziyaretçiler kapıya yakın bir mesafede durarak Okuma Odası’nı kullanabilecekler.

Etiketler

Bir yanıt yazın