Urartu mezarları koruma altında

Bitlis'in Tatvan ilçesinde belediye tarafından imara açılan alanda bulunan Urartu kral mezarları, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından SİT alanı ilân edilerek koruma altına alındı.

Tatvan Feribot İşletmesi mevkiinde bulunan Urartu kral mezarlarının tarihinin MÖ 400’lü yıllara dayandığı bildirildi. Konuyla ilgili basında yer alan haberler ve Tatvan Kaymakamlığının başvurusu üzerine Van’da geçen ay yapılan Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu toplantısı sonucunda, belediye tarafından imara açılan kral mezarlarının bulunduğu bölge SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Urartu Kral mezarlarının bulunduğu alanın bir kısmının Tatvanlı bir vatandaşa, diğer bir kısmının ise belediyeye ait olduğunu belirten Tatvan Belediye Başkan Yardımcısı Necat Çinik, Kurul tarafından ilgili alanın incelenmesi için 2 arkeoloğun gönderildiğini söyledi. Arkeologların incelemeleri sonucunda alanda kral mezarlarının yanı sıra kral evlerine de rastlandığını kaydeden Çinik, SİT alanı dışında kalan diğ er bölgelerin tekrar imara açıldığını sözlerine ekledi.

Feribot Tepesi’nde kral mezarlarının yanı sıra bir de Urartu döneminden kalma bir kalenin olduğunu belirten Bitlis Eren Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirtaş ise, bu alanda Urartu’ya ait bir tarihin yattığını ve bu tarihin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Urartu kral mezarlarının bulunduğu tepe, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından SİT alanı ilan edildi. Bu çok güzel bir gelişme. Buranın koruma altına alınmış olması tarihe verilen değerin ortaya çıkmasıdır. SİT alanı ilan edilen bölgenin bugünden sonra koruma altında tutulabilmesi ve tahrip edilmemesi için daha kapsamlı önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın