Mimarlardan İller Bankası Yıkımına Dava

Mimarlar Odası Ankara Şubesi İller Bankası'nın tescilinin kaldırılarak yıkılmasına tepki göstermişti, bugün beklemeden 2 dava birden açtı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İller Bankası alanına jet hızıyla iki farklı dava açtı. İlk olarak, Ankara II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun İller Bankası binasının tescil kaydının kaldırılması, yapı adasındaki tüm tescilsiz yapıların kaldırılacak tarzda cami alanına katılmasını içeren Ulus Tarihi Kent Merkezi 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planının uygunluğuna ilişkin 28.10.2014 tarih ve 1101 sayılı kararı yargıya taşıdı. İkinci davada ise yine Koruma Kurulu’nun 22.09.2014 tarih ve 1044 sayılı İller Bankası binasının tescil kaydının kaldırılmasına, yapı adasındaki tüm tescilsiz yapıların kaldırılacak tarzda cami alanına katılmasına ilişkin kararı dava konusu oldu.

“Koruma kurulları korumuyor”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, her iki davanın da kent için çok önemli olduğuna değinerek, “taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak Kültür Bakanlığı’nın görevidir. Koruma Kurulları Kültür Bakanlıklarına bağlı olarak koruma adına çalışırlar. Tescilli binanın tescilini kaldırmak, kültürel mirasımızı ve tarihi binaları Ankara Belediye Başkanı’nın önüne atmak Koruma Kurulu’nun işi olmadığı gibi bunu görev edinir hale gelmeleri Koruma Kurulları’nı güvenilir bir kurul olmaktan çıkarmıştır. Tarihi ve tescilli binayı yıkmaya teşne bir koruma kurulu üyeleriyle iller bankası binası kararıyla bir kez daha karşılaşmış olduk.” şeklinde konuştu.

Candan “Mimarlık tarihi açısından, oldukça önemli bir yapı olan Seyfi Arkan’ın İller Bankası Binasının, cami avlusunda kalması, cami avlusuna bırakılmış ve sahipsiz olduğu anlamına gelmez, biz varız. Acilen bu kültürsüzlüğün tescili olan yıkım kararının kaldırılması gerekiyor. Üniversitelerin mimarlık bölümleri ve diğer mimarlık dernekleri ile program yaptıklarını” belirterek, Oda olarak koruma kurullarına toplantılarına alınmadıklarını, toplantılara katılımın engellenmesine ilişkin de dava süreçlerinin olduğunu ifade etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın