“Devrimi Yaratan Teknoloji Değil, Yeni Nesiller”

Konut Konferansı 2014'ün konuğu olan Massimiliano Fuksas; Roma, Paris ve Shenzen'de faaliyet gösteren Studio Fuksas çatısı altında gerçekleştirilen projelerden örnekler sundu.

Fuksas’ın, genç meslektaşının teknolojik gelişmelerle ilgili sorusuna yanıtı ise; “3D yazıcı devrim değil, devrim sizsiniz!” oldu.

“Konut” odaklı etkinlikte farklı tipolojilerden projeleri aktaran Massimilano Fuksas, “Kimse sizden bu yaşta konut yapmanızı istemez, gençken ister. Oysa konut, mimarlık için çok önemli bir konu. En ilginç yanı ise araştırma ve deney yapma kısmı” dedi.   

“Kartal projesini çok sevmiştim”

Ofisin mimarlık felsefesini yansıtan projeleri görseller eşliğinde dinleyicilerle paylaşan ünlü İtalyan mimar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) tarafından 2006 yılında düzenlenen “Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi” konulu yarışma için hazırladıkları masterplan’ın en sevdiği projeler arasında yer aldığını belirtti.

Zaha Hadid ve Kisho Kurokawa’nın davet edildiği yarışmanın kazananı Hadid olmuştu.

Fuksas’ın konferansta bahsettiği projelerden bazıları şunlardı:

Dar gelirli öğrenciler için konut birimi (1995, Herouville St. Clair)
Ilot Candie, Passage Rue St. Bernard (1996, Paris)
Ilot Cantagrel / Cantagrel yapı adasının yeniden düzenlenmesi (1997, Paris)
Hanse Forum (2002, Hamburg)
Ferrari Genel Müdürlüğü ve Araştırma Merkezi (2004, Modena)
Milano Ticaret Fuarı Yeni Binası (2005, İtaly)
Armani Fifth Avenue, (2009, New York)
Lyon Islands, (2010, Lyon)
Tiflis Kamu Hizmeti Binası, (2012, Tiflis)
Shenzen Bao’an Uluslararası Havaalanı, 3 no’lu Terminal (2013, Shenzen)

“Kültüre göre proje üretiyoruz”

Sunum için seçtiği yarışma projelerinin ardından “şimdi gerçek dünyaya dönelim” diyen Fuksas, Ferrari Genel Müdürlüğü ve Araştırma Merkezi binasının ardındaki fikirleri paylaştı. “Kubrick filmlerini andıran bir mekan” şeklinde tanımladığı yapının, 1 milyon metrekarelik yüzölçümü ile kentsel yaşamın bir parçası haline geldiğini vurguladı.


Ferrari Genel Müdürlüğü ve Araştırma Merkezi, Modena / görsel: Studio Fuksas

New York’un en popüler kamusal alanlarından biri olan Beşinci Cadde’de (Fifth Avenue) gerçekleştirdikleri Armani mağazasının ise, beyaz sarmal merdiveni ile Akdeniz kültüründen ilham alan bir tasarım olduğunu belirtti. “Bu tamamen farklı bir düşünme biçiminin yansıması” diyen Fuksas, hazır şablonlar uygulamak yerine kültüre göre proje üretmenin önemini vurguladı.


Armani Fifth Avenue / görsel: Studio Fuksas

Tiflis’te su kenarında konumlanan Kamu Hizmeti Binası’nı da meydanı ve kendine özgü mekan kurgusu ile Gürcü kültürüne uygun bir proje olarak niteledi.


Tiflis Kamu Hizmeti Binası / görsel: Studio Fuksas

Fuksas, “Hayatımız burada geçti” dediği Shenzen Bao’an Uluslararası Havaalanı projesinin öne çıkan özelliğini ise doğal havalandırma olarak özetledi. “Render ile uygulamanın farklı olmasını sevmiyorum” diyen İtalyan mimar, Studio Fuksas’ın biçimlere atfettiği önemi ve uygulamadaki titiz yaklaşımını da böylelikle bir kez daha hatırlatmış oldu.


Shenzen Bao’an Uluslararası Havaalanı / görsel: Studio Fuksas

“Kullandığım programı değil, izlediğim filmi, okuduğum kitabı sorun”

Sunumun ardından soruları yanıtlayan Massimiliano Fuksas, kendisine yöneltilen ilk sorunun sahibi genç meslektaşını sahneye davet ederek, keyifli bir söyleşi ortamı yarattı. Fuksas’ın mimarlık dünyasındaki teknolojik gelişmeler (3D yazıcılar, yazılımlar, parametrik tasarım vb) ile ilgili soruya yanıtı şöyle oldu:

“Mimarlık sadece biçim değildir; konsept ve daha birçok şeyle ilgilidir. Bilgisayar programlarına gelince, örneğin 2003 yılında hazırladığımız Milano Ticaret Fuarı yapısı, Rhino ile yapılmış basit bir projedir. Bana hangi programı kullandığım yerine, en son hangi filmi izlediğimi ya da hangi kitabı okuduğumu sorun. Bilgisayar da kalem gibi bir araç. Programlar ise bir illüzyon. Örneğin Shenzen Havaalanı’nda işe kağıtla ve maketle başlamıştık. Zaten Studio Fuksas’ta çizimden çok maket yaparız. Çizim ve 3D görselleştirme birlikte gider. Kendi ellerinizle birşey yaptıktan sonra bunlar çok önemsiz geliyor.”

Shenzen Bao’an Uluslararası Havaalanı / görsel: Studio Fuksas

Fuksas’ın “Peki, 3D yazıcılar sizce de bir devrim niteliğinde değil mi?” sorusuna yanıtı ise, “Esas devrim sizsiniz; yeni nesil” şeklinde oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın