Arkitera Gezgini Yol Macerasını Anlattı

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından bu yıl üçüncü kez verilen Arkitera Seyahat Bursu'nun kazananı Elif Yılmaz, Amsterdam macerasını ARKIMEET'te anlattı.

Bu yıl ARKIMEET’in “Ya Sonra?” teması paralelinde akıllı teknolojilerin kentlerin sorunlarına nasıl çözüm bulduğu ve kentlilerin hayatını ne derece kolaylaştırdığının araştırılmasını hedefleyen Arkitera Seyahat Bursu kazananı Elif Yılmaz, yol macerasını ARKIMEET’te anlattı.

Tema kapsamında seyahati için en uygun kentin Kopenhag’dan sonra Avrupa’nın en akıllı ikinci kenti Amsterdam’ı seçtiğini belirten Elif, 12 günlük gezisinde edindiği izlenimleri ve bilgileri izleyicilerle paylaştı.

Kentlerin akıllı uygulamalarla uyumunu inceleyen Elif’ten ilk aşamada beklenen o kenti deneyimlemek için kullandığı araçlar olarak da teknolojik uygulamaları seçmesiydi. Bu sebeple Elif sunumunda, 4 farklı konaklama tiiği ve 6 farklı ulaşım aracının yanında kenti 16 farklı uygulama aracılığıyla deneyimleyerek edindiği bilgileri 7 farklı sosyal medya hesabından eş zamanlı olarak paylaştığının altını çizdi.

Arkitera Gezgini, yola çıkmadan önce kafasında kurguladığı akıllı Amsterdam imajının doğruluğunu da test ettiği bu seyahatinde toplamda 32 proje, kurum ve etkinlik incelediğini belirtti.

Avrupa’nın En Akıllı Stadyumunda Maç Keyfi

Gezgin’in ilk durağı 2015’te Avrupa’nın ilk karbon-nötr, akıllı stadyumu olacak olan Amsterdam Arena olmuş. Ajax-Dordrecht maçını tribünden izleyen Elif, stadyumun teknik özelliklerini değerlendirdi. Kesintisiz internet ile stadyumda sürekli paylaşım yapabildiğinin belirten Elif, stadyumun ısı yalıtımı konusunda oldukça başarılı olduğunu, aynı zamanda mekana giriş-çıkışların çok iyi çözüldüğü için maç sonunda izdiham yaşanmadan kalabalığın rahatlıkla dağılabildiğini de sözlerine ekledi.

Trafik Sorununa Araç Paylaşım Sistemi İle Çözüm Bulundu

Bisiklet kullanımının yaygın olduğu bilinen Amsterdam’da çevreyle dost elektrikli araçların kullanımının da hayli yaygın olduğunu belirten Elif, bu araçların sanılanın aksine pahalı olmadığını ve her sokakta araçları şarj etmek için baataryanın bulunduğunu da söyledi.

Kentte trafiği azaltmak adına düşünülen en önemli uygulama ise araç paylaşım sistemleri olmuş. Car2go, WeGo, Green Wheels gibi uygulamalar sayesinde vatandaşın, mobil haritalar üzerinden kullanılmaya müsait araçları tespit edip kiraladıkları ve araçla işleri bittikten sonra herhangi bir yere park ederek teslim ettiklerinden bahseden Elif, bu tip araç paylaşım sistemlerinin hem trafiği azaltmak hem de ihtiyaca yönelik kullanım bilincini yaygınlaştırmak açısından başarılı olduğunu dile getirdi.

Vatandaşın Akıllı Kentten Haberi Var mı?

Seyahat Bursu kapsamında bir ilki gerçekleştiren Elif, gözlemlediği kentte bir de kentlilerin akıllı projelere olan ilgisini görmek istemiş ve bunun için hazırladığı anketleri toplam 50 Amsterdamlı’ya uygulamış.

Avrupa’nın en akıllı ikinci kenti olan ve birçok akıllı projeyi uygulamaya koyan Amsterdam’da ilginç anket sonuçları edinen Elif, çoğu kentlinin bu kentte uygulanan pekçok projeden ve kurumdan haberdar olmadığını vurguladı. Bu durumu akıllı uygulamaların kentliler için yeni bir durum olmamasından kaynaklandığını belirten Elif, “Sanırım içgüdüsel olarak hepsi birer akıllı vatandaş. Kimsenin onları belli kurallar çerçevesinde akıllı olmaya zorlaması gerekmiyor zaten gelişen ve değişen akıma teknolojiye çok çabuk uyum sağlayabiliyolar.” dedi

Etiketler

Bir yanıt yazın