Ponte dell’Accademia Bu Kez Venedik’i İkiye Böldü

Schiavina’nın cam, metal ve taştan oluşan tasarımı, Ponte dell'Accademia'nın yerini alacak.

Venedikli mimar ve korumacılar, ikonik ahşap Ponte dell’Accademia cam ve metal bir köprü tasarımıyla değiştirilmesini öngören plana oldukça tepkili.

Bu durumda geçici planları Bolognalı mimarlarca çizilen cam, metal ve taş gibi meteryallerin kullanıldığı dev köprü, Büyük Kanal’daki daha kibar ve insan ölçeğinde bir tasarıma sahip olan ahşap köprünün yerini alacak.

Yeni köprü için önerilen bu geçici tasarım, şehir yönetimi tarafından çoktan onaylanmış ve hatta gerçekleştirilmesi için gereken 6 milyon Euro’yu  temin edebilmek adına sponsor arayışları  başlamış bile.

Ne var ki 2003 yılında gerçekleşen 50. Venedik Sanat Bienali’nin direktörü olan önemli sanat eleştirmenlerinden Francesco Bonami, İtalyan basınında plandan “kötü bir çöküş” olarak  bahsediyor. Diğer eleştiriler ise planın karara  bağlanmadan önce referanduma sunulmaması üzerine yoğunlaşıyor.

Palazzo Cavalli Franchetti Sarayı’nı ve Gallerie dell’Accademia olarak bilinen müze binasını birbirine bağlamak için 1930 yılında inşa edilen 78 yıllık Ponte dell’Accademia, Venedik’in en güzel köşelerinden biri olarak kabul ediliyor. Şehir yetkilileri, halkın yeterli katılımı sağlanmadan ve konsensüs oluşturulmadan karara bağlanan bu yeni köprü projesi için acele etmekle suçlanıyor.

Yeni köprü projesinin destekçileri eski köprünün ahşap olması nedeniyle yangın riski taşıdığını ve bedensel engelliler için uygun erişim koşullarına sahip olmadığını iddia ediyor. Bir diğer yandan mevcut restorasyon projesinin sürdürülebilir olmadığına atıfta bulunarak bakım ve koruma işlemlerinin çok pahalıya mal olduğunu belirtiyor. Ancak muhalifler, köprünün ahşap olmasına rağmen, köprü değiştirme maliyetinin sadece bir kısmıyla daha güvenli hale getirilebileceğini savunuyor.

Yeni plana getirilen eleştiriler aynı zamanda Venedik’teki son büyük köprü projesi olan ve hiçbir toplumsal müzakere ortamı oluşturulmadan inşaatına başlanan Calatrava Köprüsü etrafında dolaşan sansasyonlara dikkat çekiyor.

İspanyol mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlanan ve Venedik’in tren istasyonu, otobüs ve feribot terminali ile bağlantısını sağlayan 94 metre uzunluğundaki köprü, proje maliyetinin açıklanmasından sonra para israfı olduğu öne sürülerek büyük bir tepkiye neden olmuştu.

Yeni köprü projesi, Roma Kültür Bakanlığı’ndan gelecek olan nihai onayla birlikte yasal statüye kavuşacak. Tasarımı ve uygulama aşamalarını denetlemek için ise içinde Bologna Mimarlar Birliği’nin eski başkanı Alessandro Marata’nın da bulunduğu uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulmuş. Yeni köprüye dair kararın önümüzdeki ay netleşmesi bekleniyor.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın