Tarihi Yedikule Bostanları’na ‘Havuz’ Kepçesi

Yedikule'de geçen yıl molozlarla kaplanan tarihi bostanlara yapılmak istenen projenin havuzu için alana geniş bir çukur açıldı. Arkeologlar tahribat uyarısı yapıyor.

Yedikule’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’nin tarihi bostanları imara açacak park projesinin yapımına başlandı. Belediye ekiplerince geçen yıl yıkılarak molozla kaplanan sur dibindeki bostanlarda projede yer alan süs havuzu için geniş bir çukur açıldı. Alan, beton dökümü için hazırlanırken sur dibinde iş makineleriyle yapılan çalışmanın 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre Arkeoloji Müzeleri’nin denetiminde yapılması gerekiyor.

UNESCO dünya miras listesindeki kara surlarının koruma bandı içinde yer alan bostanlar aynı zamanda kentsel ve arkeolojik SİT alanı olan tarihi yarımadada yer alıyor. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ve Yedikule Bostanları Koruma Girişimi’nden Yiğit Ozar, “Yedikule Bostanları’nı geçen sene molozla doldurdular, ancak molozun altında arkeolojik dolgu içeren tabaka var. Molozun içinde yapılan kazıda da arkeolog mutlaka bulunmalı. Molozun nerede bittiği arkeolojik dolgunun nerede başladığı kepçe operatörünün insafına bırakılamaz” dedi.

BOSTANLARI İMARA AÇACAK PROJE

Tarihi Bizans dönemine uzanan ve içinde yüzlerce yıllık su kuyuları ve taş havuzları barındıran bostanların park projesi için geçen yıl yıkılması büyük tepkiye neden olmuştu. İBB ve Fatih Belediyesi tarafından yürütülen rekreasyon projesi kapsamında Yedikule ve Belgradkapı arasındaki 85 dönümlük araziye içinde süs havuzu olan bir park ile cafe ve restoranlar yapılacak.

Tarihi bostanları imara açan ‘park projesi’ UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası’nın Korunması’na Dair Sözleşme kapsamında 2011’de hazırlanan ve bostanları 2. Derece Koruma Bölgesi olarak belirleyen Tarihi Yarımada Yönetim Planı’na aykırı.

Etiketler

Bir yanıt yazın