Seçimlerde Telefondan Oy Kullanmaya 5 Kala

Amerika'da seçimlere katılım oranını yükseltmek için yeni bir uygulama geliştirildi.

“Kentlerin, mimarlığın, tasarımın, her şeyin geleceği tartışılır da seçim sisteminin ya sonrası nasıl olur?” derseniz Amerika’da geleceğin oy kullanma sistematiğini değiştirecek adımlar atılmaya başlandı. Henüz akıllı telefonlardan oy kullanabilme rahatlığına erişemedik ama en azından geliştirilen uygulamalarla rahatça istediğimiz bilgiye ulaşabilmemiz için tasarımcılar iş başında.

Amerika’a 2012 seçimlerinde yalnızca seçmenlerin %61,8’i oy kullanmış ve bu iyi bir oran olarak değerlendirilmişti. Seçim sistemi algılanması karışık ve yorucu bir süreç olması seçmenlerin çoğunun oy kullanmamasının nedeni olarak belirtiliyor. Şimdi seçmenlerin tamamını oy kullanmaya teşvik etmek amacıyla yeni bir uygulama geliştirildi.

Karışık oy pusulaları, uzun kuyruklarda bekleme halini seçmenlerin kafasından uzaklaştırmak için geliştirilen Intuitive Voting isimli uygulamanın, akıllı telefonlar aracılığıyla oy kullanma sistematiği hakkında kolay ve net bilgilere erişebilme rahatlığını getirmesi öngörülüyor.

Amerikalı tasrım firması Intiuitive Company’nin, seçmen deneyiminin yeniden kurgulanmasına yönelik geliştirdikleri Intiutive Voting, gönüllülerin işlevi ve oy kullanma yöntemi hakkında olmak üzere iki ayrı uygulama olarak oluşturuldu. İlki, seçim gönüllülerinin makineleri ne zaman açıp kapayacakları, seçim alanında oy kullanma zamanlarını raporlama yöntemi gibi gerekli prosedürler hakkında bilgileri içeriyor.

Oy kullanma uygulaması bölümünde ise seçmenlere ehliyetlerini okutarak bilgilerini kaydettikten sonra giriş yapabilecekleri basit bir araç, seçmenler ve pozisyonları hakkında bilgiler ve örnek bir oy pusulası sunuluyor.

İlerleyen zamanlarda geliştirilen uygulamaların gelecekte seçim sistemini nasıl etkileyeceği ayrı tartışma konusu ancak bunun üzerine düşünen tasarımcıların bu konuda gerekli provaları yaptıkları da aklımızın bir köşesinde bulunsun.

Etiketler

Bir yanıt yazın