Trabzon’dan Mardin’e: Anadolunun Mimarlık Okullarında Neler Oluyor?

Azize'yi en son Trabzon'da bırakmıştık. Peki sonra neler oldu?

Arkitera Kampüste projesinin gezgini Azize başlangıç noktasını İstanbul’dan alarak rotalar çiziyor bildiğiniz gibi. Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Denizli, Antalya, Alanya, Gaziantep ve isimleri sıralayarak daha fazla uzatırsak okumadan geçeceğiniz bir sürü şehre gitti, mimarlık fakültelerini gezdi, fotoğrafladı, hocalarla söyleşiler yaptı. Söyleşilerle ve rotalarla ilgili detayları bir önceki haberimizde bulmanız mümkün. 

En son Trabzon’da bırakmıştık Azize’yi.

Sonra Neler Oldu?

Trabzon Havalimanı’na 15 dakika yürüme mesafesinde olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Yomra Kampüsü’ne gitti Azize. “Deniz manzaralı ve yeşiller içinde” olarak betimlediği mimarlık fakültesinde dekan, mimarlık bölüm başkanı, yardımcılar ve hocalarla söyleşi yaptıktan sonra Avrasya Üniversitesi’nde de Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı ile görüştü.


KTÜ Mimarlık Fakültesi

Aynı günün akşamı Erzurum’a doğru yola çıktı. Atatürk Üniversitesi’nde de görüşmelerini tamamladıktan sonra, yolculuğuna ufak bir kaza atlattığı Van Erciş yolu ile devam etti. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde mimarlık eğitiminin durumunu, deprem sonrası mimarlık ile mekan ilişkisini mimarlık bölüm başkan yardımcısıyla görüştü. Aldığımız bilgilere göre prefabrik bir binada bulunan fakülte ilerleyen zamanlarda kendi mekanına kavuşacakmış.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Tabii; Azize gezdiği şehirlerde, sadece üniversitelerin, kampüslerin veya yapıların fotoğraflarını çekmekle ya da yorumlamakla kalmıyor; aynı zamanda kentlerin özgün yapılarını, yaşam tarzlarını, yemeklerini, vb. de deneyimlemeyi unutmuyor. Gaziantep, Hatay, Adana gezisi sırasında yediklerini bir kenara bırakıyoruz bu rotada; ama yeni tecrübeler bambaşka: Van Kalesi, Van Kedisi Evi, Bitlis 5 Minare…


Van Kedisi Evi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi bu rotadaki son duraklarıydı Azize’nin. Artuklu Üniversitesi ile ilgili Azize’nin paylaşımı:

Bugün Mardin’de, Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ndeydim. Tarihi Mardin Evleri’nin bulunduğu bölgede, tarihi bir binada fakülte. 2011’de restorasyonu tamamlanmış. Zemin katta güvenlik, 1. katta hocaların odaları ve 2. katta atölyeler var. 1. sınıf atölyesiyse binadan ayrı alt kottaki farklı bir binada. Bu fotoğrafı 2.katta, atölye katında çektim. Atölyelerin açık stüdyo düzeninde olması, 2. sınıf bir öğrencinin istediği zaman yüksek lisans derslerini dinleyebilmesi, fakültenin 24 saat kullanılabilmesi (hatta film izlemek için bile), koridorların tamamının sergi alanı olarak yılın tüm haftası kullanılması, hoca kapılarında prof. doç. gibi ibarelerin bulunmaması, öğrenci sayısının azlığı, öğretim elemanı sayısının fazla oluşu ve daha bir çok nedenden dolayı bana göre gezdiğim okullar içinde açık ara farkla ilk sırada. Sanırım tarihi dokusu ve sınırlandırıcı-klasik atölye mantığının olmaması çok etkiledi beni. Blogda daha fazla fotoğrafa yer vereceğim. Şimdilik biraz da merak edin 🙂 #arkiterakampuste #ARKIMEET #YaSonra #mardin #mardinartukluuniversitesi

A photo posted by Azize YILDIZ (@azizemsi) on Oct 10, 2014 at 1:57pm PDT

Mardin’de, Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ndeydim. Tarihi Mardin Evleri’nin bulunduğu bölgede, tarihi bir binada fakülte. 2011’de restorasyonu tamamlanmış. Zemin katta güvenlik, 1. katta hocaların odaları ve 2. katta atölyeler var. 1. sınıf atölyesiyse binadan ayrı alt kottaki farklı bir binada. Bu fotoğrafı 2.katta, atölye katında çektim. Atölyelerin açık stüdyo düzeninde olması, 2. sınıf bir öğrencinin istediği zaman yüksek lisans derslerini dinleyebilmesi, fakültenin 24 saat kullanılabilmesi (hatta film izlemek için bile), koridorların tamamının sergi alanı olarak yılın tüm haftası kullanılması, hoca kapılarında prof. doç. gibi ibarelerin bulunmaması, öğrenci sayısının azlığı, öğretim elemanı sayısının fazla oluşu ve daha bir çok nedenden dolayı bana göre gezdiğim okullar içinde açık ara farkla ilk sırada. Sanırım tarihi dokusu ve sınırlandırıcı-klasik atölye mantığının olmaması çok etkiledi beni. Blogda daha fazla fotoğrafa yer vereceğim. Şimdilik biraz da merak edin:) 

Geçen haftanın özeti böyleydi. Bu hafta ise haftabaşından beri İzmir’deki üniversiteleri geziyor. Bu akam İstanbul’a dönecek ve programına Gebze ve Kocaeli’yle devam edecek. 

Daha güncel bilgileri almak, söyleşilere dair daha detaylı bilgilere ulaşmak için Azize’yi ve bizi takipte kalın.

Twitter: https://twitter.com/ArkiteraKampus
Instagram: http://instagram.com/azizemsi
Flickr: https://www.flickr.com/photos/arkiterakampuste/
WordPress: http://arkiterakampuste.wordpress.com/

Etiketler

Bir yanıt yazın