Mimarlık Şenliği Kentlileri Çağırıyor

Dünya Mimarlık günü ile başlayan, Ekim ayının ikinci haftasında Mimarlar Odası Ankara Şubesi Mimarlık Şenliği gerçekleştirecek.

Mimarlık Şenliği teması bu yıl “Ankara’da Mutlu Olmak, Sağlıklı Olmak: Kentsel Mekan / Kentsel Deneyim / Kentte Tasarım” olarak belirlendi. “Ekim ayı bizim için mimarlık ayıdır” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlık Şenliği’nde yapılacak etkinlikleren ipuçları verdi: “Toplumun yaşam alanlarından mimarlığın uzak olmadığı yapılı çevreyle ilgili tüm dünyada etkinlikler yapılır. Ankara Mimarlar Odası olarak bir dolu etkinlik yapacağız. Ankara’da nasıl mutlu olunabilir yaklaşımıyla, Ankara’da mutlu olmak, sağlıklı olmak üzerine etkinliklerimizi planladık. Tespit ettiğimiz üç ana sorun alanı üzerinden alternatif geliştireceğiz. AOÇ Düşleri kurmak mümkün AOÇ’yi yeniden var etmek mümkün tartışmaları yapacağız. Atatürk Kültür Merkezi alanlarının geleceğini tartışacağız. Saraçoğlu Mahallesi geleceğini arıyor tartışmaları yapacağız. Ankara’nın yürüyüş rotaları olmadığı için Kızılay kent merkezinde turist görme şansımız yok. Ankara’da yürüyüş rotaları çıkartacağız. Erken Cumhuriyet mimari mirasının yoğun olduğu alanlarda yürüyüş rotaları çıkartacağız. Saraçoğlu’nu uzman rehberlerle gezeceğiz. Ankara’nın vadilerini yürüyüş rotamıza alacağız.”

Rant radarı

Mimarlık Şenliği kapsamında rant radarı atölyeleri ve kentin mutsuzluk artıran mekanlarını mimarlar haritalayacak. Rant alanları kapsamında atölye çalışmaları yapacaklarını söyleyen Candan, “Kentte rant alanları, kapsamında kurulan strateji atölyesi çalışmalar yapacak. Radarımıza yakalanan kentteki tüm rant alanları üzerine haritalandırma ve strateji belirlenecek. Ranta öngörülen alanlar yakalanacak. Psiko mekansal haritalama ile kentte mutsuzluk veren mekan ve alanlar tespit edilecek. Otobüs durağında otobüs beklerken mi? Güvenpark’tan polis ablukasından geçerken mi? Kentlileri üzen alanlar, mimarlar, katılımcılar, kentlilerle haritalandırılacak.” şeklinde konuştu.

Mimarlar, kentte alternatif oluşturacak atölye çalışmalarını iki haftalık bir süre boyunca kentlilerle birlikte sürdürecek. “AVM’yi YOK et, Mutluluğu VAR et” Fikir Atölyesi, Mutlu Sokak, Konur Sokak Atölyesi, “Gülen Kent, Üzgün Kent” Çocuk ve Mimarlık Atölyesi, yazım ve fotoğraf atölyeleri dikkat çeken atölyeler arasında yer aldı.

Konserler, sergiler, film gösterimlerinin yapılacağı şenlik havasında geçecek Mimarlık Haftası etkinliklerine kentlilerin yoğun katılımının olması bekleniyor. Mimarlık Şenliği etkinlikleri 11 Ekim’de başlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın