Adalılar Ayakta

‘1/100 binlik plan Bozcaada’nın katliam FERMANI olur’

Çanakkale geneli için yapılan ve oluşturulma süreci tartışmalara neden olan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına en büyük tepki Bozcaada’dan geldi. Planın Bozcaada’nın kendine özgü koşullarından uzak, gerçekdışı olduğunu ifade eden Adalılar, plana itiraz edeceklerini dile getirdiler. Adayı konut, turizm ve tarımsal tesis yapılaşmasına açacağı ileri sürülen plan, “Adanın katliam fermanı” olarak görülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 20 Ağustos’ta açıklanan plan, Çanakkale ve Balıkesir’in tamamını kapsıyor. 2040 yılı öngörüsüne dayanılarak hazırlanan 1/100 bin ölçekli plan, tartışmalara neden oldu. Askı sürecinde ilk itirazın Bozcaada’dan geleceği öğrenilirken planın adayı konutsal, turizm ve tarımsal yapılaşmaya, tesisleşmeye açacağı belirtiliyor.

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Planlar 8 Eylül itibarıyla çevre ve şehircilik il müdürlüğünde askıya çıktı. Biz öncesindeki 1/25 binlik plana da bazı noktalarda itiraz etmiştik, ancak 1/100 binlik planlarda eleştirilerimizin giderileceği söylenmişti. Gördük ki, bizim itiraz ettiğimiz 1/25 binlik plandaki sıkıntı ve sorunlarımızın hiçbiri dikkate alınmamış ve ada gerçekleri göz önüne alınmadan 1/100 binlik bir plan hazırlanmış” dedi.

Bakir koylar elden gidiyor

Plana göre, şu anda yaklaşık 2 bin 600 olan ada nüfusunun 2040 yılında 11 binlerin üzerine çıkacağının öngörüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

“Dolayısıyla yüzde 1.2 olan Türkiye genelindeki nüfus artışı, bu plana göre adada yaklaşık 4.2 olarak hesaplanmış. Bozcaada’nın güney bölgesini kentsel yapılaşmaya açan plan, ada gerçekleriyle uyuşmamaktadır. Biz adanın tarihsel dokusunun korunarak, mimarisiyle, bağları ve şarap üretimiyle, doğasıyla gelişmesini istiyoruz. Biz adanın güneyinde bulunan bakir koyların günübirlik tesislere açılmasını istemiyoruz; ki adanın turizm vizyonu günübirlik tesise uygun değildir. Biz bu plan dahilindeki tüm sorun ve öngörülen sıkıntılarımız konusunda bir komisyon kurduk ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. 1 Ekim tarihinde yapacağımız il meclis toplantısında da 1/25 binlik planda olduğu gibi yine oybirliği ile bir karar alacağımızı düşünüyorum. Ekim ayı başında, askı süresi dolmadan itiraz edeceğiz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın