Mimar ve Mühendisler Sokağa Çıkıyor

Mimar ve mühendisler 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nde AKP iktidarının politikalarını protesto etmek amacıyla sokağa çıkıyor.

TMMOB’a bağlı mimar, mühendis ve şehir plancıları bugün “dayanışma günü”nde alanlara çıkarak AKP’nin baskıcı, talancı, neoliberal politikalarını protesto edecek. Ülke çapında düzenlenecek etkinlik ve eylemlerle AKP iktidarına bir kez daha “dur” denilecek. Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından yapılan açıklamada TMMOB’un hükümetin hedefinde olduğu, baskı, tehdit ve şantajlarla sindirilmeye çalışıldığı kaydedilerek, “iktidarın baskılarına karşı tarihsel duruşumuz ve mücadele geleneğimiz” sürecektir denildi.

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

TMMOB’un neoliberal dönüşüm programının rant eksenli yeni kurumsallaşması uyarınca hedefte olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Taksim Gezi Parkı Direnişinin yargı boyutu ve Taksim Dayanışması’nın temellerinde TMMOB’nin de bulunması nedeniyle, bir torba yasa içinde yapılan değişiklikle Odaların ve TMMOB’nin önemli bazı yetkileri elinden alınmaya çalışıldı. İmar Yasası ve Yapı Denetimi Yasası’nda yapılan değişikliklerle yapı üretim ve denetim sürecindeki mühendislik-mimarlık projeleri arasındaki bilimsel-teknik bağlar koparılmaktadır. 12 Eylül faşizminin bakiyesi olan bir düzenlemeyle TMMOB ve Odalarımızın idari ve mali açıdan denetimi yönünde adım atıldı. Fakat belirtmek isteriz ki, sunduğumuz hizmetlerin kamusal niteliğinin rant-sermaye güçleri lehine tasfiyesine, mesleğimize ve örgütümüze yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı duruşumuz, 1970’lerin TMMOB’sinin ve 19 Eylül 1979 direnişimizin devamı niteliğindedir, TMMOB ve bağlı Odalara boyun eğdirilemeyecektir.”

19 EYLÜL 1979’UN ANISINA

Mühendis, mimar, şehir plancıları ilk olarak 19 Eylül 1979 günü TMMOB’nin çağrısıyla ekonomik, demokratik talepleri için ülke çapında uyarı mahiyetinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Bu eyleme 100 bini aşkın kamu çalışanı katılmış, teknik eğitim gören öğrenciler de eylemi desteklemişlerdi. TMMOB tarihinde önemli bir yeri bulunan 19 Eylül, dört yıldan beri “TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” olarak kutlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın