Londra Belediyesi’nde Şeffaflığın Sınırları Zorlanıyor

Türkiye'de belediye başkanlarının ne kadar maaş aldığından, nereye harcadığından, dahası belediyenin yeni projelerinden haberdar mıyız?

Türkiye kentlerinde belediye başkanlarının sadece özgeçmişlerini ve gündelik programlarını öğrenebiliyor, gelir giderlerini açıklamaları bile büyük bir olay olarak tartışılıyorken Londra’da şeffaf belediyeciliğin sınırları zorlanıyor.

Londra Belediyesi’nin websitesinde belediye başkanının kişisel gelir giderlerinden belediyenin faaliyetlerine kadar her şeye dair bilgi bulmak mümkün. Mesela sadece websitesini inceleyerek Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın maaşının 143,911 Pound olduğunu, yaptığı harcamaları öğrenebilirsiniz. En önemlisi ise belediyenin gerçekleştirmeyi düşündüğü yeni projeleri için halkın oylamasına sunduğu kapsamlı anketleri inceleyebilirsiniz.

Katılımcı ve şeffaf belediyeciliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde bütün bunlar yenilikçi değil ancak görmeye alışkın olmadığımız bir tablo ortaya koyuyor. Darısı Türkiye kentlerinin başına diyelim…

Etiketler

6 yorum

  • bahar-bayhan says:

    Evet, pek masum sayılmazlar. Ancak İstanbul’u düşündüğümüzde tur bindirdikleri kesin

  • ahmet-turan-koksal says:

    Kıskanmamak elde mi? Geçen yaz, Londra’nın yakın uzak banliyölerini şehre bağlayacak, tabii sabah ve akşam Londra’yı rahatlatacak Avrupa’nın en büyük raylı sistem yatırımı (ki inşaatı başlamıştı) hakkında sadece halkı bilgilendirmek için açılan ofisi ziyaret ettim. Çok merkezi bir yerdeydi büyük bir mağaza olabilirdi mesela.

    oradaki kişilere 3-4 günlüğüne gelmiş bir Türk Turistim dememe rağmen sanki benim paramla yapılıyormuş gibi beni ciddiye alıp her şeyi anlatmaları üzerine ben notu verdim zaten.

    Kıskanmak istemiyorum artık yeter yahu.

  • ahmet-turan-koksal says:

    Haklısınız. İçinden olimpiyat geçmiş şehir, annenin gözü gibi baktığı her milimetresini düşündüğü, babanın üzerinde çizik olmayan mobilyaları cilaladığı bir oturma odasına tüm dünyadan gelmiş kişilerle yıkıcı bir parti yapmak gibi. Örneğin o oda 100 Watt’lık bir ampülle aydınlatılabilirken çok yakan, bakımı zor ve pahalı bir projektörle aydınlatılıyor, bazıları kapıdan değil de pencereden girecek diye parapetin kırılıyor,, nemden etkilenen bir obje bilmem ne aktivitesi için suya atılıyor gibi bir şey. Pekin de öyle Soçi’den de fotolar geliyor. Olimpiyat çok iyi bir şey değil bir şehir için bence.

    İstanbul kıl payı kaçırdı. Memnun oldum diye yazı yazınca üzerime de geldiler.

    Olimpiyat yıkımını çıkartırsak İngilizler şehirlerine iyi davranıyorlar.

  • derya-gursel says:

    Ütopya gibi…
    Fakat diğer yandan Olimpiyatlar sırasında yapılan yıkımlarda çok şeffaf ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışı sergilemediklerini de biliyoruz ki, belki biraz bu konunun dışında…
    Kıskanıyorum ve arttırıyorum 🙂

  • zulal-eski says:

    Londra’da 3.havalimanı projesi için can atan adam.
    Hiçte masum sayılmaz 🙂

  • omer-yilmaz says:

    Ben de vizelerini çok pahalı, vize verdikleri mekan kalitesini fena buldum bu sabah. Ayrıca vizeye külliyen karşıyım.

    Aaa! ama ne alaka ki 😉

Bir yanıt yazın