Mimari Yarışmanın Protokolü İmzalandı

Kepez Belediyesi ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi arasında "bilge mimar" olarak anılan Antalya doğumlu Turgut Cansever’in anısına, ulusal düzeyde mimarlık sergisi düzenlenmesi ve mimarlık ödülü verilmesi amacıyla protokol imzalandı.

Kepez Belediyesi, bir projesini daha şehrin ortak aklıyla Antalya’ya kazandırıyor. Geçtiğimiz dönem Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin desteği ile Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi için ulusal proje yarışması düzenlenmişti. Yeni dönemde ise Başkan Hakan Tütüncü’nün, 70 projesinden biri olan Turgut Cansever’in anısına, ulusal düzeyde mimarlık sergisi düzenlenmesi ve mimarlık ödülü verilmesi çalışması da Mimarlar Odası İşbirliği gerçekleştiriliyor.

Yarışma Kepez’e Olumlu Katkı Sağlayacak

Kepez Belediye Meclisi’nin düzenlenmesi için onay verdiği projenin protokol imza töreni başkanlık toplantı salonunda yapıldı. Başkan Hakan Tütüncü, yaptığı konuşmada seçim kampanyasında vaat ettikler projeleri bir, bir yapmaya başladıklarını belirtti. Kepez’i, daha modern ve yaşanılabilir bir kent haline getirebilmeyi vaat ettiklerini anımsatan Tütüncü, bu amaçla Antalya doğumlu, bilge mimar Turgut Cansever adına bir proje yarışması düzenleme kararı aldıklarını söyledi. Tütüncü, mimarlık yarışmasının Kepez’in şekillendirilmesine de olumlu katkı sağlayacağını vurguladı.

Ortak Akılla Düzenliyoruz

Yarışmayı, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile yapacaklarını aktaran Tütüncü, şunları söyledi: “Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanımız Osman Aydın, her zaman gibi geniş gönüllülük yaptı ve bizlere yol gösterdi. Kendisi, bizlerle güçlerini, enerjilerini birleştirerek, şehrimize artı bir değer kazandırma noktasında yarışmaya her türlü katkıyı sağlayacağını ifade etti. Mimarlar Odası’nın desteğini önemsiyoruz. Sayın Osman Aydın’a ve oda yönetim kurulu üyelerine katkılarından dolayı teşekkür ederim. Proje yarışması, Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi’nin proje yarışmasında olduğu gibi Kepez Belediye Meclisi başta olmak üzere ilgili kurullarından geçerek bir ortak akıl neticesinde oluşmuştur.”

“Bilge mimari tanıtacağız”

Başkan Hakan Tütüncü, Antalya’da bir ilk olan ve her yıl şubat ayı içerisinde tekrarlanacak olan Turgut Cansever’in anısına ulusal düzeyde mimarlık sergisi düzenlenmesi ve mimarlık ödülü verilmesinin kent için ufuk açıcı olacağının altını çizdi.

Tütüncü, mimarlık alanında çok önemli çalışmalar yapmasına ve ödüller almasına rağmen Turgut Cansever’in Antalya’da ve Türkiye’de çok fazla tanınmadığından yakındı. Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cansever, aynı zamanda iyi bir yazardır. 16 tane kitabı bulunuyor. Şehir, mimari ve insan ilişkileri noktasında çok önemli eserler vermiş, mimarinin felsefesini de çok farklı yönde analiz etmiş ve bize bir medeniyet perspektifiyle sunmuş çok önemli bir düşünürdür. Hem Turgut Cansever’in ön plana çıkarılması, şehir ve mimari ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunun ortaya konması hem de bir yerel yönetim ve meslek odasının el ele verdiğinde ne kadar güzel hizmetler yapabileceğine dikkat çekilmesi anlamında son derece anlamlı bir çalışmaya öncülük ediyoruz.”

Mimarlar Odası İle Büyük Bir Hayalin İlk Adımı

Protokolün, Antalya, mimarlık kültürü ve mimarlık tarihi açısından önemli sonuçlar doğurmasını temenni eden Başkan Tütüncü, ulusal mimarlık proje yarışmasına uluslararası bir yarışmaya dönüşmesini arzu ettiklerini aktardı. Tütüncü, ” Protokol ile Mimarlar Odamızla kurmuş olduğumuz büyük bir hayalimizin ilk adımın atıyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Tütüncü ile ilkleri gerçekleştiriyoruz”

Daha sonra söz alan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın da Tütüncü ile ilkleri gerçekleştirmeye alıştıklarını ifade etti. Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi için Kepez Belediyesi ile ortak bir ulusal mimari proje yarışması düzenlediklerini hatırlatan Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kongre ve sergi merkezi mimari proje yarışması bir ilkti. Şimdi de Türkiye’de ulusal anlamda bir ilk mimarlık ödülü yarışmasını yapacağız. Bu ödülleri Kepez Belediyesi adına vereceğiz. Bu da Türkiye’de bir ilktir. Bir belediyenin kent estetiğinin gelişmesi, kentin sağlıklı kentleşmesi için ulusal alandaki yapılarla kente ki yapıların karşılaştırılmasını Antalya açısından olumlu buluyoruz. Başkan Tütüncü’ye bize güveninden dolayı için teşekkür ederiz. Güvenini boşa çıkarmayacağız. Sergisi bile Türkiye’den ses getirecek bir çalışma olacak. Sayın Başkanın döneminde ulusal yarışmayı uluslararasına da taşırız, diye düşünüyorum.”

Konuşmaların ardından iki başkan, yarışmanın protokolünü imzaladı.

Kepez Belediyesi, daha önce de Çankaya Mahallesi’nde yeni açtığı caddeye Turgut Cansever’in ismini vermişti.

Ölüm Yıldönümü Şubatta Düzenlenecek

Kepez Belediyesi, “bilge mimar” olarak anılan Antalya doğumlu Turgut Cansever’in anısına her yıl Şubat ayında ulusal düzeyde mimarlık sergisi düzenleyecek ve mimarlık ödülü verecek. Yarışmanın yönetmeliğine göre ulusal düzeydeki mimarlık yarışması, Kepez Belediyesi adına Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin koordinasyonunda yapılacak. Yönetmelikte mimarlık ödülünün verilmesinin amacı, “Turgut Cansever anısına, ülkemizde mimarlık ve yapı sektöründeki faaliyetlerin tanıtılması, özendirilmesi ve ödüllendirilmesi, mimarlığın ve uyumlu kentleşmeye katkısının kamuoyunun gündeminde bulundurulması, mimarlık ürünlerinin belgelendirilmesi, kullanıcıların ve yüklenicilerin bilinçlendirilmesi ile güzel sanatların teşvik edilmesi amacıyla Ulusal Mimar Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri verilir.” olarak belirtildi.

Yönetmelikte yarışmanın kapsamı ise “Her yıl şubat ayı içerisinde bir yıl proje, bir yıl yapı dalında olmak üzere Turgut Cansever Mimarlık Sergisi düzenlenir ve ünlü mimarın ölüm günü olan 22 Şubat’ta Mimar Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri verilir.” şeklinde belirlendi.

Turgut Cansever Kimdir?

1920 de Antalya’da doğdu; Galatasaray Lisesi ve İDGSA Mimarlık Bölümü’nde okudu.1951 de mimarlık bürosunu kurdu; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden “Osmanlı ve Selçuklu Mimarisinde Sütun Başlıkları” adlı teziyle sanat tarihi doktoru, “Modern Mimarinin Sorunları” adlı tezi ile doçent ünvanını aldı. 1959-60’ta kuruluşunda bulunduğu Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı Başkanlığı ve 1961’de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1974-75’te Dünya Bankası İstanbul Metropol Planlama Projesi’ne başkanlık yaptı. 1974 -76 arasında Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu Üyeliği; 1975-80 arasında İstanbul Belediyesi’nde, 1979’de Ankara Belediyesi’nde metropol planlama, yeni yerleşmeler, kent merkezleri ve koruma danışmanlığı, 1983 te Charles Moore, Roland Simounet, James Stirling, P. W.Sudin, Rifat Chadirji, Habib Fida-Ali, Mübeccel Kiray, Ismaïl Serageldin’le birlikte Ağa Han Büyük Jüri üyeliği yaptı. “Bilge Mimar” da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı’nı tasarlamıştır. Türkiye’deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir. Dünyada üç Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimar olarak 22 Şubat 2009 tarihinde hayatını kaybetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın