İzmir Fuarı Alanı Halka Açık Yeşil Alan Olarak Kullanılmalı

İzmir’in merkezindeki tek yeşil alan olan Kültürpark’ın, İzmir Enternasyonal Fuarının Gaziemir’e taşınmasının ardından nasıl kullanılacağı tartışma konusu oluyor.

Büyük İzmir yangınında yok olan mahallelerin yerine kurulan Kültürpark, 83 yıldır Uluslararası İzmir Fuarına ve yıl boyunca çeşitli ticari ihtisas fuarlarına ev sahipliği yapıyordu.

TMMOB’ye bağlı odaların temsilcileri ortak düzenledikleri basın toplantısı ile fuar alanına ilişkin kaygılarını dile getirerek önerilerini kamuoyuna sundu. Toplantıda konuşan Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, İzmir’in merkezindeki tek yeşil alan ve kentin belleği açısından önemli bir yere sahip olan fuar alanının 421 bin metrekarelik bir büyüklüğe sahip olduğunu, içinde 200’den fazla türe ait 7 bin 261 ağaç ve çalı bulunduğunu belirtti. Yerlikaya, Kültürpark’ın “Kongre Merkezi” ya da benzer şekildeki işlevlerle yapılaşmasının ve yapılaşma yoğunluğunu arttırıcı her türlü önerinin karşısında olduklarını vurguladı. Kültürpark’ın adına uygun kullanılmasını istediklerini belirten Yerlikaya, “İçindeki işlevsiz bütün yapılar yıkılmalı, uygunsuz eklentiler kaldırılmalı, İngiltere’deki Hyde Park benzeri halkın 24 saat kullanabildiği bir yeşil alan olmalıdır” dedi.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, İzmir Büyükşehir Belediyesinin fuara kongre merkezi yapılmasını dile getirdiğini belirterek, “Kongre Merkezi demek, yeni bir proje anlamına gelmektedir. Koruma Kurulu izni gerektirir. İmar planlarına tabidir” uyarılarında bulundu.

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Çınarlı da, yeni bir kongre merkezi yapılmasının inşaat anlamına geleceğini ve her yeni inşaatın eskisinden daha büyük ve yüksek yapıldığına dikkat çekerek, ihtisas fuarlarının düzenlendiği ve Kültürpark’ta geniş bir alanı kaplayan portatif pavyonların kaldırılması ve yerlerinin yeşil alana dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

Oda temsilcileri, fuar alanında kongre merkezi de olsa bir yapılaşmanın söz konusu olması durumunda kamu adına hukuki yollara başvuracaklarını dile getirdiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın