İstanbul’u Götürüyorlar Gözleri Kapalı

İstanbul Çengelköy’de bulunun Vahdettin Köşküyle ilgili TBMM’ye verilen soru önergelerine açık yanıt verilmedi, yanıt verilecek sorular seçildi. Köşkün Erdoğan tarafından kullanılacağı Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası kesinleşti.

İstanbul Çengelköy’de, son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in yaşadığı, aynı zamanda Orhan Veli Kanık’ın “İstanbul’u dinliyorum, gözlerim kapalı” dizelerini kaleme aldığı Vahdettin Köşkü ve 60 dönümlük koruluğun çok önceden Erdoğan’a ayrıldığı anlaşıldı. 2013 yılı başından beri CHP’li pek çok milletvekilinin köşkle ilgili soruları ya yanıtsız bırakıldı ya da soru önergelerindeki iddialar yalanlandı. Erdoğan’ın 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinden galip ayrılmasıyla Vahdettin Köşkü’nün Cumhurbaşkanlığı çalışma ofisi olarak kullanılacağı, aynı arazi içerisinde bulunan diğer 3 köşkünse devlet misafirhanesi yapılacağı kesinleşti.

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARLARI

Aralarında Vahdettin Köşkü’nün de bulunduğu 4 köşke ev sahipliği yapan toplam 65 dönüm büyüklüğündeki arazinin, özel şahısların sahip olduğu bölümleri geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararıyla kamuya geçmişti. 2 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren acele kamulaştırma kararıyla, Vahdettin Köşkü’nün de içerisinde bulunduğu arazideki 4 dönüm genişliğindeki 61 parsel kamulaştırılmıştı. Kamulaştırma kararı üzerine, bu mülklerin Başbakanlık tarafından kullanılacağı şüpheleri artmıştı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Başbakan Erdoğan’ın yanıtlamaları için TBMM’ye sunulan yazılı soru önergeleri ya cevapsız bırakılmış ya da iddialara değinmeden yanıtlanmışlardı.

ORAN SORDU YANIT GELMEDİ

Erdoğan’a ilk Vahdettin Köşkü sorusu CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’dan geldi. Oran 25 Ocak 2013 tarihinde, Başbakan Erdoğan tarafından cevaplanması istemiyle TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde, Başbakanlık adına bir konut inşa edilip edilmediğini, Vahdettin Köşkünün konukevi veya malikaneye çevrilmesinin gündemde olup olmadığını sordu. Başbakan Erdoğan Oran’ın yazılı soru önergesine yanıt vermedi.

ARINÇ’TAN SEÇMELİ CEVAP

CHP İstanbul Sezgin Tanrıkulu’nun Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesineyse Arınç’tan eksik yanıt geldi. Tanrıkulu’nun yönelttiği kimi soruları cevaplayan Arınç, “Yıkılan tarihi Vahdettin Köşkü’nün yerine inşa edilen iki dev yapı halindeki Replika Vahdettin Köşkünün Recep Tayyip Erdoğan tarafından çalışma ofisi olarak kullanılacağı iddiası doğru mudur?” sorusuna yanıt vermedi.

‘ÇEVRE DÜZENLEMESİ’ YANITSIZ

Arınç, Vahdettin Köşkü konusunda istediği sorulara yanıt verme geleneğini CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in soru önergesine verdiği yanıtla sürdürdü. 8 Temmuz 2014’te Arınç tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “Vahdettin Köşkü ve arazisi, çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra hangi amaçlarla kullanılacaktır? Bölgenin Erdoğan’ın çalışma ofisi olacağı iddiaları doğru mudur?” sorusu da Arınç tarafından yanıtsız bırakıldı. Arınç Özkes’e cevabında, kamulaştırma ve yıkım çalışması olmadığını, bir restorasyon harcaması yapılmadığını belirtmekle yetindi. Tanrıkulu’nun 10 Temmuz 2014 tarihinde yine Vahdettin Köşküyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesine ise henüz cevap gelmedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın