Tam Olması Gereken Yere Bisiklet Yolu Çizen Robot

Bisiklet kullanıcılarının şehirdeki rotalarını takip eden "Radwende" projesiyle, şehir sakinleri Wiesbaden'in kentsel peyzajının tasarımına katkıda bulunurken, enstalasyonun da bir parçası oldu.

Arabaların kaldırımları işgal etmediği, sonunda çevrenizdeki mimarlığın tadını çıkarabildiğiniz bir şehir düşünün. Ya da büyük bir caddenin araba ve bisiklet kullanıcılarına eşit derecede ulaşılabilir olduğunu. Trafik belki daha yavaş olabilirdi ama aynı zamanda daha verimli de olurdu. Hava daha temiz olurken, aileler çocuklarını okula bisikletle göndermekten endişe duymazlardı. Çok mu ütopik? Zürih, Kopenhag gibi şehirler bu gibi senaryoların gerçek olabileceğini çoktan kanıtladı. Almanya’nın Wiesbaden şehri de “Radwende” kampanyası ile bu hayali gerçekleştirmeyi deniyor.

Wiesbaden Almanya’nın en az bisiklet kullanan şehri. Nedeni ise şehrin bisiklet düşmanı altyapısı olduğu kadar, bisiklet kullanıcılarına olan saygının azlığı da. Wiesbaden şehrinin bu algıyı değiştirmek için, bisikletlerin şehrin sokaklarındaki gerçek hareketlerini takip etmenin, daha çok kullanılan, ya da hiç kullanılmayan yolları belirleyip, bisiklet yollarını barındıracak altyapıyı planlamada bir kriter olarak kullanılabileceğini düşünmüş ve bunu bir sanat projesine dönüştürmüş.

“Radwende” enstalasyonu 22 Mayıs – 10 Ağustos tarihleri arasında Wiesbaden Güzel Sanatlar Müzesindeydi. Bu tarihler arasında Wiesbaden’daki bisiklet kullanıcıları bu sanat çalışmasının bir parçası olabildi. Tek yapmaları gereken “Radwende” uygulamasını indirmek ve bisiklet sürerken uygulamayı kullanmaktı. Uygulamayı kullandıklarının ertesi günü, bir çizim robotu, kullanılan bisiklet yollarını görselleştirerek daha bisiklet dostu bir şehir yapmak için bir harita oluşturuyordu. Ayrıca enstalasyonu bir günlük ayırtarak, günün sonunda oluşan çizimi satın almak da mümkündü.

Etiketler

1 Yorum

  • derya-gursel says:

    Kentsel tasarımın geleceğini uçan arabalarda, yüzen kentlerde aramak değil çözüm sanırım. Gelişen teknoloji tasarımı gitgide daha katılım odaklı yapıyor… Kullanıcısını tasarıma daha çok dahil edebilen kentler geleceğin kentleri olacak gibi… #YaSonra

Bir yanıt yazın