Heybeliada’da Sit Alanına Spor Sahası

Doğal sit alanı olan Heybeliada'da Koruma Kurulu onayı olmadan İBB'nin başlattığı spor sahası inşaatı ada sakinlerini endişelendirdi.

Heybeliada Çam Limanı bölgesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) spor sahası inşaatı ada sakinlerinin tepkisine neden oldu. Adanın tamamında olduğu gibi bu alan da doğal sit alanı olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla Koruma Kurulu’ndan izin alınmadan yapılan her girişim suç teşkil ediyor. Çam limanı bölgesinde Milli Emlak, Sağlık Bakanlığı ve Hazine’ye ait parseller var. Geçtiğimiz yıl TOKİ bu parsellerin bileştirilmesi ve bu alanda neler yapılabileceğine dair Adalar Belediyesinden görüş isteyip, toplantılar yaptı.

Çam Limanı bölgesinde yapılmak istenen spor sahası inşaatının yerinde amatör toprak futbol sahası vardı ve buraya 7-8 senedir adadaki inşaat hafriyatı yasadışı olarak dökülüyordu. Saha zemini hafriyat dökülmesi nedeniyle 1,5-2 metre yükseldi. 30 Mart yerel seçimleri öncesi İBB, Adalar Belediyesi’nden ve Koruma Kurulu’ndan herhangi bir izin almadan “gençler spor yapacak” parolasıyla spor sahası inşaatına başladı.Yönetim kurulunda AKP’ye yakın isimlerin olduğu Adalar Spor Kulübü de İBB’ye destek verdi.

İzinsiz Mıcır Döküldü

Proje, göstermelik bir ihaleyle adada okul inşaatı yapan firmanın taşeronlarından birine verildikten sonra sahadaki hafriyat kaldırılmadan zemin 2 metre yükseltildi ve saha çevresine 3 metreye kadar duvarlar çekilerek inşaata başlandı. Heybeliada Forumu’nun çabalarıyla inşaat Adalar Belediyesi tarafından durduruldu. İnşaatı yürüten firma ise gereken izinleri alacağı sözüyle sahaya mıcır dökmeye devam etti. Ancak halen alınmış bir izin yok.

“Geri Dönüşü Olmayan Bir Çirkinlik”

Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, bölgenin spor tesisine ihtiyacı olduğunu ancak bunun adanın doğal yapısına uygun olarak inşa edilmesi gerektiği görüşünde: “Bu tamamen İBB’nin tasarrufu. Duvarı yapmaya 30 Mart seçimlerinden 20 gün önce başladılar. Hiçbir proje yok ortada. Orman Bölge Müdürlüğü ve Koruma Kurulu’ndan izin alınmadan inşaat yapılması yanlış. Projenin Koruma Kurulu’na gitmesi gerek. 2.70 metrelik duvarın seksen beş santimini ben kestirdim. Adaların spor tesisi ihtiyacı var. Ancak bu ihtiyaç adanın doğal yapısına ve sit alanı haline uygun olarak giderilmeli. Geri dönüşü olmayan büyük bir çirkinlik.”

Heybeliada Forumu’ndan Ömer Süvari ise İBB ve Adalar Belediyesi’nin ada sakinlerini örgütleyerek “Heybeliada Forumu spor sahasına karşı çıkıyor, spor ve hizmet istemiyor” bahanesiyle inşaatın oldu bittiye getirilmeye çalıştığını vurguluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın