Apollon Tapınağı’nın Projelendirme Çalışmasını Anadolu Üniversitesi Yapacak

Antalya Side Antik Kent'te tapınaklar bölgesinde ikinci aşama restorasyon çalışmasını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün yapacağı bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2,5 yıl önce antik kente Apollon Tapınağı’nın bulunduğu alandaki eserlerin korunması, onarımı ve restorasyonu için 30 Mart mahalli seçimler öncesi tüzel kişiliğini yitirmeden Side Belediyesi’ne tahsis etmişti. Tahsisle birlikte Side Belediyesi, tapınaklar bölgesinde bulunan AA Bazilikası, Athena ve Apollon Tapınağı’nın korunması için proje hazırlamıştı. Hazırlanan proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği ve Side Belediyesi’nin destekleriyle tapınaklar bölgesindeki eserlerin 1 aşama restorasyon çalışması geçtiğimiz günlerde tamamlanarak hizmete açılmıştı.

Anadolu Üniversitesi, tapınaklar bölgesinde Athena ve Apollon Tapınağı’nda ikinci aşama proje çalışması yapması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirildi. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı, tapınaklar bölgesininde ikinci aşama projelendirilme çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirildiklerini söyledi.

Önümüzdeki günlerde Athena ve Apollon Tapınağı’nda proje kapsamında yapacakları çalışma için Apollon Tapınağı mimarı ve restorasyon uzmanı Prof.Dr. Zeynep Ahunbay’dan muvafakatname alacaklarını belirten Alanyalı, “Tapınaklar bölgesinde birinci aşama proje çalışması önemli ölçüde tamamlandı. Bölgede Athena ve Apollon Tapınağı’nda ikinci aşama proje çalışması için bakanlık yetkisi ile Apollon Tapınağı’nı ayağa kaldıran mimarı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay hocamızdan muvafakatname aldıktan sonra başlayacağız. Apollon Tapınağı, Türk turizminin önemli sembollerinden biri. Antik kentte bulunan eserlerin korunması ve restorasyonuna özel önem veriyoruz. Bunlarda biride Athena ve Apollon Tapınağı.” diye konuştu.

İki yıl önce ayağa kaldırdıkları 18 asırlık Tüke Tapınağı’nın bakımı 5 yıl yapacaklarını belirten Alanyalı, Side Antik Kent’te 67 yıldır kazı çalışması yapıldığını, bugün Side Müzesi’nde sergilenen eserlerin gün yüzüne çıkmasında merhum Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel ile Prof. Jale İnan’ın katkısının yüksek olduğunu kaydetti.

Anadolu Üniversitesi’nin antik kente 6 yıldır çalışma yaptığını belirten Alanyalı, bu sene kazı çalışmasını Doğu Kapısı ile agora içinde antik kenti ikiye bölen Attius Philippus Suru’nda çalışma yaptıklarını söyledi.

Antik kentte 67 yıl içinde kazı çalışmalarında şehrin yüzde 10’nun gün yüzüne çıkarıldığını belirten Alanyalı, tarihi ören yerini yüzde 90’nın toprak altında olduğunu, tamamnının gün yüzüne çıkmasının ise 5 asır sürebileceğini ifade etti. Alanyalı, Side’de 6 yıl içinde yaptıkları çalışmaları ön raporla 2 kitap halinde yayına hazır hale getireceklerini sözlerini ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın