Helsinki Arabasız Bir Gelecek İçin Hazırlıklara Başladı

Finlandiya'nın başkenti, "talebe bağlı hareketlilik" esasına dayalı bir ulaşım sistemi kurmayı hedefliyor.

Gelişen teknoloji ile kentler her geçen gün farklı boyutlar ile değişmeye devam ediyor. Teknolojinin faydalarını ne ölçüde kullanıp, kentsel mekanda ne ölçüde bir faydaya dönüştürülebildiği ise toplumsal farklılıklar gösterebiliyor.

Buna bir örnek Helsinki’nin son zamanlarda oldukça hırslı bir şekilde çalışmalara devam ettiği toplu taşıma sistemi. Kent yönetiminin “araba kullanmayı 10 yıl içerisinde anlamsız kılacak” bir sisteme geçmek istediğini açıklaması, ve bu anlamda mobil iletişim cihazları üzerinden kuracağı bir networkten faydalanacağını belirtmesi heyecan yarattı.

Trafik talep yönetimi sayesinde akıllı telefon uygulaması “route planner” ile tüm ulaşım seçeneklerini birleştirerek tek bir seferde gerçek zamanlı olarak satın alabilecek. Taksi, tren, vapur, bisiklet gibi pekçok ulaşım seçeneğinin bulunacağı sistemde ücret ise kilometre başına belirlenecek.

Yapılan açıklamalarda Helsinki yönetimi, kurgulanan sistemin A ve B noktaları arasında bir yolculuk yapmak isteyen kimseye, tüm yolculuğunu planlayan bir uygulama sunacağını belirtti. Uygulama, hava koşulları, trafik, ücret gibi koşullara göre kullanıcıya hem en uygun yolu gösterecek hem de bu yolculuk için ödemesi gereken tüm ücreti yapabileceği bir platform sunarak kolaylık sağlayacak.

Eğer hava güneşli ise sizi bisiklete yönlendirecek, eğer hava yağmurlu ve sizinle aynı yönde gidecek birileri var ise, sizin için bir yolcu almış taksi çağıracak. Amaç ise kendi aracınıza ihtiyaç duymamanız.

Tabi ki şuan piyasada tüm bu işlevleri tek tek sağlayan uygulamalar da mevcut. Fakat kentin resmi toplu taşıma uygulaması olması ve herbirinin toplandığı bir ölçekte olacak oluşu, ne kadar hırslı bir girişim olduğu ortaya koyuyor. Fakat halen kentin çeperlerinde sistemin nasıl çalışacağı sorusu muallak, belki “arabasız” bir kent hala mümkün değil ama iddialı bir girişim olduğu kesin.

Etiketler

Bir yanıt yazın