Melikgazi Türbesi Restore Ediliyor

Kayseri’de bulunan Selçuklu dönemi eserlerinden Melikgazi Türbesi ile etrafındaki cami ve türbelerin restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün yaptığı açıklamada, Pınarbaşı ilçe sınırları içerisinde yer alan Danişmentli Devleti’nin ikinci Büyük Hükümdarı Melikgazi’nin naaşının muhafaza edildiği Melikgazi Türbesi’nin yaklaşık 9 asırlık bir geçmişi bulunduğunu söyledi.

Hükümdar Melikgazi’nin hayatta iken kendi adına yaptırdığı türbenin son dönem Selçuklu Mimarisi özellikleri taşıdığını ve türbenin tarihi ve kültürel miras zenginliğimiz açısından özel öneme sahip olduğunu kaydeden Vali Düzgün, “1901 yılında yaptırılan Melikgazi Camisi ile Dulkadiroğulları Beyliği Hükümdarı Emir Halil ve Selçuklu Din Alimi Seyyid Selahaddin Türbeleri’nin de bulunduğu bölgede kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatılmıştı. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanan restorasyon projeleri ile Vakıflar bölge Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar sonucunda bölgemiz aslına uygun bir hale getirilmiştir” dedi.

Vali Düzgün, bu toprakların Müslümanlaşması ve Türkleşmesinde önemli bir yere sahip olan Danişment Hükümdarı Melikgazi’nin türbesine yapılan restorasyon çalışmaları sonrası ziyaretçi sayısının da arttığına dikkat çekerek, ata yadigarı eserlere sahip çıkmanın manevi bir sorumluluk olduğunun önemini vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın