Kamuda Bir Yeşil Bina Daha

Ankara Sincan Etimesgut Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binası, Türkiye’nin ilk yeşil kamu binalarından biri olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü kamuda yeşil bina uygulaması için çalışmalarına başladı. Bu kapsamda proje elde etme çalışmaları tamamlanan Ankara Sincan Etimesgut Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası Türkiye’nin ilk yeşil kamu binalarından biri olacak. 20 gün içerisinde maliyet işlemlerini sonuçlandıracak olan bakanlık en kısa sürede binanın inşasına başlayacak.

Bakanlık inceleme ve araştırmalardan sonra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu (GEF) desteği ile Ankara Sincan Etimesgut Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binasını “Örnek Bina” olarak seçti. Seçilen binada ilk önce güneş ve rüzgâr etkisi binaya maksimum fayda sağlayacak yönde konumlandırıldı. Fotovoltaik paneller ile güneş enerjisinden elektrik elde edilecek, binanın elektrik tüketimi azaltılacak.

Gri su sistemi ile lavabolarda kullanılan su toplanarak tuvalet sifonlarına aktarılacak. Su tasarrufu sağlanacak. Ayrıca yağmur suları toplanarak bahçe sulamada kullanılacak. Yeşil çatı uygulaması ile ısı kayıpları önlenecek, enerji tasarrufu sağlanacak. Yapılacak olan binanın enerji maliyeti, standart binaya göre 5 kat azalacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Binalar, dünyada enerjinin yaklaşık üçte birini kullanıyor. Enerji giderlerinin azaltımı ve çevre hassasiyeti için yeşil binaları yaygınlaştırmamız gerek” dedi.

Bakan Güllüce, yeşil binalar ile enerji tasarrufu, doğayı koruma ve konforlu bir yaşam ortamının hedeflendiğini vurguladı.

Labirent, yazın ön soğutma, kışın ön ısıtma sağlayacak

Labirent sistemi, yazın ön soğutma, kışın ön ısıtma sağlayacak. Ankara’daki tipik karasal iklim koşullarının en belirgin göstergesi olan gündüz ve gece sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkını kullanarak ısıtma ve soğutmadaki enerji sarfiyatını minimize etmek üzere, bodrum katta labirent tasarlandı. Yazın gece boyunca dış ortamdaki soğuk hava, bacalardan geçerek bu labirenti kat ederken, labirent duvarının soğumasına ve adeta bir batarya gibi bu soğukluğu hapsetmesine yardımcı olur. Gündüz ise dışarıdaki sıcak hava bu bataryadan geçirilir, soğuk beton kütle sayesinde sıcaklığını bırakır ve ön şartlandırılmış olarak klima santrallerine ulaşır ve kullanım alanlarına yönlendirilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın