Giardini’de 21. Yüzyılın İlk Yapısı

Denton Corker Marshall Venedik Giardini'de 21'inci yüzyılda inşa edilen ilk pavyonu tasarladı.

Pavyon, Stonehenge Ziyaretçi Merkezi’ni tasarlayan Denton Corker Marshall firması tarafından uygulanıyor. Phillip Cox tarafından 25 yıl önce tasarlanan geçiçi pavyonun yerini alacak olan proje son 20 yıldır Giardini’de inşa edilecek ilk bina olacak.Avustralya’nın 2015 Venedik Sanat Bienali için tasarladığı pavyon, eserleri sergilenecek olan sanatçı Fiona Hall’ın kendi kelimeleriyle tasvir edilecek olursa “eşit ölçüde deliliğin, kötülüğün ve mutsuzluğun mayın tarlası.”

Projenin konsepti oldukça basit: İki katlı bina ve etrafını saran siyah granit malzeme. İç katman, galeri alanının değiştirilebilir beyaz duvarlarıyla oluşturulmuş. Galerileri gündüz aydınlatabilmek için granit dış yüz, hareket edebilen, açılıp gün ışığının içeri girmesini sağlayan paneller şeklinde tasarlanmış. Dış duvarın ihtiyaca göre açılıp kapanabilmesi binanın estetiğine değişken bir özellik katmış. Venedik’in Rio dei Giardini Kanalı’nın yanına yerleştirilen pavyonun girişinde bulunan çelik rampa su manzarası olan bir terasa bağlanıyor.

Avustralya Sanat Kurulu’nun yöneticisi Elaine Chia pavyonun “Avustralya’nın seçkin cağdaş sanatçılarının olağanüstü katkılarının sergileneceği, sanat için ilham verici ve limitsiz bir yer.” olduğunu söylüyor.

Fotoğraflar: Denton Corker Marshall

Etiketler

Bir yanıt yazın