Hadid’in Tasarımı İnsanları Yerinden Etti

Zaha Hadid'in Bakü'de tasarladığı ödüllü projesi Haydar Aliyev Kültür Merkezi, zorla tahliye iddialarıyla karşı karşıya.

Geçtiğimiz yıl Bakü’de inşaatı tamamlanarak açılan Zaha Hadid tasarımı Haydar Aliyev Kültür Merkezi projesine tepkiler büyüyor.

Kentin simge yapısı ve Hadid’in kariyerinin en başarılı projesi olarak değerlendirilen Haydar Aliyev Kültür Merkezi projesinin toplumda yarattığı etki hala tartışılıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre Hadid’in kültür merkezi projesi gibi kentteki prestij projeleri birçok insanın tahliyesine neden oldu.

Bölgedeki evlerin kamulaştırılması, yaşayanların elektrik, su gibi kentsel hizmetlerden faydalanmalarını önleyerek ve kimi zaman da tutuklanmalarıyla gerçekleşiyor. Haydar Aliyev Kültür Merkezi binası için ise neredeyse 250 ev yıkıldı. Zorla tahliyelerin yanında göçmen inşaat işçilerinin durumu da tartışmayı tetikliyor. Uluslararası İnşaat İşçileri Birliği, 2010’da projenin inşaatı sırasında, insan ticaretinin yoğun olarak yaşandığını ve göçmen işçilerin pasaportlarına el konularak Bakü’de kötü koşullarda çalışmaya zorlandıklarını açıklamıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın