Bursa Kalesi surlarında yeni burçlar bulundu

Büyükşehir Belediyesi’nin Tophane yamaçlarında yürüttüğü temizleme ve surları restore çalışmaları sırasında, ilk günkü sağlamlığında olan orijinal burçlar ortaya çıktı.

Bursa Müze Müdürlüğü ekiplerinin nezaretinde, surları restore eden müteahhit firma tarafından yapılan kazı çalışmalarında çok sağlam dış kale burçları ortaya çıktı. Osmangazi Müftülüğü’nün altında bulunan 2 ayrı burcun küfeki taşlarının ilk günkü sağlamlığında ve yüksek kondisyonda olması arkeologları sevindirdi. Çalışma halen faliyette bulunan tarihi müftülük binasının çökme riski sebebiyle durduruldu. Saltanat Kapı’nın güneyindeki burçun iç kalenin burçları olduğunu belirten arkeologlar, ‘Bursa Kalesi’de çift duvardan oluşuyor. Müftülüğün altında yeni ortaya çıkan burçlar şehrin dış kalesindeki burçlardır. Tophane yolunun üstünde asırlardır görülen burç ise iç kalenin burcudur. Dış kaledeki burçların ortaya çıkması ile Bursa Kalesi’nin önemli bir eksikliği ortaya çıkartılmış olacaktır. Yeni bulunan burçların sağlamlığı dikkat çekicidir. Bu sağlamlıkta kalenin burçlarının günümüze kadar kalması 2 bin yıldan eski olan Bursa surlarının ne kadar sağlam inşa edildiğine ortaya koymaktadır. Şu anda çalışmalar, müftülük binasının çökme tehlikesi olduğu için durduruldu. Bina boşaltıldıktan sonra çalışmalar sürdürülerek, daha aşağıya inilecek, başka burç kemerleri olup olmadığı etrafda detaylı olarak ortaya konulacaktır’ dediler.

Başkan Recep Altepe ve Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Kültürel Miras Danışmanı Aziz Elbas yeni bulunan burçları incelediler. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu yetkilileri ise, 2 ay sonra Kamberler Tarihi Parkı’ndaki yeni yerine taşınacak olan Osmangazi Müftülüğü’nün boşaltılmasından sonra çalışmaların devam edeceğine bildirdiler. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait tarihi Osmangazi Müftülük binasındaki tescilin yer altındaki arkeolojik varlıklarını ortaya çıkartılması için kolayca kaldırılabileceğini ifade eden kurul yetkilileri, dış kale surlarının tam olarak ortaya çıkartılabilmesi
için Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Bursa Orduevi’nde de çalışma yapılması gerektiğini ifade ettiler.
 
Belediye yetkilileri ise, Genelkurmay Başkanlığı ile yazışmaların sürdürüldüğüne dikkat çektiler.
 
Dünya Kaleli Kentler Birliği’nin üyeliğinde bir yıl kaldıktan sonra geçen yıl yönetim kuruluna giren Bursa’nın 2012 yılında kentte yapılacak toplantısından sonra başkanlığa getirilmesi de bekleniyor.
Etiketler

Bir yanıt yazın