Gezi Davasında İlk Duruşma

Gezi davasının ilk duruşması bugün görülüyor.

Taksim Gezi davasının ilk duruşması bugün başladı. Mimar Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası eski Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, aralarında bulunduğu Taksim Dayanışması’nın 26 üyesi hakkında “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması devam ediyor. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Niyazi Duranay, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu üyelerinden Ali Ekinci, Fikret Oğuz da davayı izleyenler arasında.

Gezi Davası’nda mimar Mücella Yapıcı savunmasını verdi. Mücella yapıcı savunmasında “o kadar haklıyız ki tüm dünya gördü” dedi. Yapıcı şöyle devam etti: “27 Mayıs 2013’te gece yarısı Gezi Parkı’nda yasadışı inşaat yapılmıştır. Usulsuz tahrip nedeniyle ve kesilen ağaçlara tepki veren çevre halkı bizi oraya çağırdı. İnşaat yapan yetkililerin izinleri var mı diye sorduk, böyle bir şeyin olmadığını öğrendik. Kamuyu zarara uğratan ve çevreyi tehdit edecek şekilde inşaatı devam ettirenlere izin var mı? diye sorulmuştur, izin olmadığı öğrenilmiştir. Yine hiç bir yetkili yokken sadece kepçeci ile konuşulmuştur, teknik insan yoktur. Biz bunu engellemeye çalışırken çevik kuvvet gaz kapsülü ve silahlarıyla yer almış ve o sırada kırmızılı kadınla hepimize gaz sıkmışlardır. Kepçe gaz sıkılırken inşaata devam ediyordu. Elimizde taş sapan yoktu, elimizde sadece kitaplar vardı. Bana 50 cm.den iki tüp gaz boşaltıldı. Beni kurtarmaya çalışan arkadaşlarım çok ciddi darp edildi. Bağırdığım fotoğrafımda suç delili olarak kullanıldı. Buna rağmen inşaattan vazgeçilmediği için hepimiz orda gecelemeye başladık. Şiddet çok aşırı devam etti ve o kadar haklıyız ki dünya gördü. Çocuklarımızın ölümüne neden olan bu şiddet tüm Türkiye’ye yayıldı. Bu konuda Taksim Dayanışması tarafından emniyet ve valilik uyarılmış, Ombudsmana Başbakan’a ve Cumhurbaşkanına’da bilgi verilmiştir. Biz değil onlar yargılanmalı. Gözaltına alınırken şiddet gördük.”

“Meydan hava durumu gibi açılıp kapanmaz”

Yapıcı savunmasında ayrıca; “Kamusal alanlar halkındır. Taksim emek demokrasi meydanıdır. Bir kentte bir meydan ne zaman nasıl isterse barışcıl şekilde kullanalım diye vardır. Taksim Gezi Parkı depremde o bölgenin çadır alanıdır. Dünyanın hiç bir yerinde valinin keyfine göre bir park açılıp kapanamaz, hava durumu gibi. İnsanlar ölürken vali orayı süsledi püsledi. Bizi parka çağırdı biz de arkadaşlarla parka gittik. Adımımızı attık tomalar önümüze geldi. Arkadaşlarım kızım ve ben çember altına alınarak göz altına alındık. Sözlü taciz yapıldı, çıplak arandık. Kalp ilaçlarımı istedim yok dediler. Erkek tuvaletini kullanmak zorunda bırakıldık, kadın polis yoktu. Ben anayasaya göre suç işleyenlerin yargılanmasını, çocukları öldürenlerin yargılanmasını istiyorum. Biz suçsuzuz.” dedi.

Mücella Yapıcı savunmasını alkışlarla bitirdi. Mücella yapıcı kızı ile birlikte yargılanıyor. Mahkemeyi CHP milletvekilleri sezgin Tanrıkulu, Levent Tüzel ve Başkent Dayanışması temsilcileri de izliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın