Robinson’a SALT sahip çıktı

İstiklal Caddesi 389 numarada yirmi yıla yakın bir süredir faaliyet gösteren Robinson Kitabevi kapanıyor. Geçen yıl başlatılan Robkart uygulamasıyla da krizi aşamaya kitabevi Salt Beyoğlu’nun dördüncü katında okurlarına hizmet verecek.

Beyoğlu’nun en eski ve bağımsız kitabevlerinden Robinson Crusoe içine düştüğü mali sıkıntıyı aşamayarak İstiklal Caddesi 389 numaradaki dükkanını kapatma kararı aldı. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında kira ödemelerinde güçlük çektiği için sosyal medyada başlatılan bir kampanyayla krizi atlatan Robinson Crusoe 389 kapanarak Salt Galata’nın içindeki kitabevinde faaliyetlerine devam edecek. Kitabevi geçen yılın kira sorunlarını okurları desteğe çağıran Robkart uygulaması ile aşmıştı. Okurlar, daha sonraki kitap alışverişlerinde kullanılmak üzere satılan Robkart’ları alarak kitabevine destek oldular. Robkartlıların sayısı 2 bin 200’ü buldu. Pek çok kişi ve kurum da Robkartlı olmadan yayınevini destekledi. Ancak Robinson Crusoe 389’dan yapılan açıklamaya göre; “2013 Temmuz ve Ağustos kiralarının gecikmesini fırsat bilerek yapılan tahliye başvurusunu -19 yıl boyunca bir kere bile geç ödenmiş kira olmadığı halde- ‘adalet’ dağıtan mahkeme onayladı.”

Kapanmıyor taşınıyor

Yüksek kiralarla tektipleşmeye zorlanan İstiklal Caddesi sakini Robinson Crusoe, çözümü kurumlar arası dayanışmada buldu. SALT’la olan işbirliğini geliştirmeye karar verdi. Rob389, SALT Galata’daki kitabevini olduğu gibi koruyup, SALT Beyoğlu’ndakini büyüterek, daha dingin daha kitapla baş başa kalınabilecek bir mekan yaratacak. Kitabevi yaptığı yazılı açıklamada önümüzdeki dönem için de okur desteğine ihtiyaç olabileceğini duyurdu: “3 Haziran 2014 Salı günü Robkartlılar’la paylaşılan bu durum hızlı bir değişimi de beraberinde getiriyor. Emeğe dayalı Rob389 geleneği önümüzdeki günlerde gerçekleşecek taşınma sırasında ‘elden ele’ yardım isteyebilir. Gelişmeleri her aşamasında sizlerle paylaşacağız. İstiklal Caddesi 136, KAT4, Rob389 şimdi burası…”

Etiketler

Bir yanıt yazın