İstanbul Projeleri Dünya Liginde

Düne kadar başta Avrupa ve Körfez ülkeleri olmak üzere Türkiye'nin özenerek baktığı projeler artık İstanbul'da. Mimarlarımız ve tasarladıkları projeler dünya liginde yarışıyor.

Türkiye hızlı bir değişim içinde. bu değişimin ve gelişimin kendisini en fazla hissettirdiği alanlardan birini de gayrimenkul, inşaat sektörü oluşturuyor. Daha düne kadar başta Avrupa ve Körfez ülkeleri olmak üzere Türkiye’nin özenerek baktığı projeler artık yaşadığımız şehir İstanbul’da. Bu hızlı gelişimde uluslararası gelişime hızla uyak uydurma başasını gösteren inşaat şirketlerimizin yanısıra, uluslararası arena’da büyük başarılara imza atmış ve dünya ikinciliğine yükselmiş müteahhitlerin öncü rollerini unutmamak gerekir. Dün dünyanın dört bir yanına yayılan, büyük riskleri göze alarak başarıdan başarıya koşan luslararası ödülleri toplayan müteahhitleri, bugün Türkiye’nin mimarları izliyor. Artık mimarlarımız ve tasarladıkları projeler de dünya liginde yarışıyor. Mimarlarımız, bir yandan Türk mimarlığını uluslararası arenada söz sahibi kılarken, diğer yandan da Türkiye gayrimenkul piyasasının dünya ile entegre olmasının ve yabancı gayrimenkul yatırımcıların da yüzünü Türkiye dönmelerinde etkili oluyor. İnşaat şirketleri de mimarinin önemini kavramış durumda. Şirketler artık daha işlevli, daha estetik projeler için mimari yarışmalar düzenliyor. Bu hafta sizler için İstanbul’un ödüllü projelerini derledik.

CountryLife’a “Avrupa’nın en iyi karma projesi” ödülü

Çamoğlu Mimarlık’ın tasarımı olan CountryLife Projesi, Bloomberg Television sponsorluğunda her yıl yapılan İnternatinal Property Awards 2011’de (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) en iyi karma proje ödülünü almaya hak kazandı. Ömer Çamoğlu’nun tasarladığı proje ödülünü 22-23 Eylül’de Londra’da düzenlenecek törenle alacak.

Keleşoğlu ve Metal Yapı Konut’un ortak projesi olan CountryLife, 356 bağımsız bölümden oluşuyor. Proje kapsamında, 277 adet residence ünitesi, 50 adet mağaza, 29 adet ofis, 2 bin metrekare büyüklüğünde spor ve sağlık merkezi, 750 metrekare fuaye, ana loby, yarı olimpik havuz ve etrafındaki rekreasyon alanlarıyla toplam iki dönüm iç bahçe projenin ortak alanları arasında yer alıyor. 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, dairelerin bulunduğu projede daire büyüklükleri 70 ile 220 metrekare arasında değişiyor. Çatı dublekslerinin 2+1 ve 3+1 olarak planlandığı proje Mayıs 2012’de teslim edilecek. CountryLife’ta daireler 145 bin dolar ile 750 bin dolar arasında satışa sunuluyor.

CountryLife

Oral Mimarlık’a Avrupa’dan beş ödül

Oral Mimarlık, 2011 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde “Palivor Çiftliği” ve “Demirköy Kültür Merkezi” projeleri ile beş ödül birden kazandı. Google ve Bloomberg Televizyonu işbirliği ile düzenlenen yarışmada Türkiye’den Oral Mimarlık, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinde, Istranca Ormanları’nın ortasında bulunan ‘Palivor Çiftliği’ için tasarladıkları Gökışık, Günışık ve Taşev adlı 3 ayrı Çiftlik Evi projesi ile ‘konut mimarisi’ dalında 3 ödüle, Demirköy ilçe merkezinde yapılması planlanan ‘Demirköy Kültür Merkezi’ adlı projesi ile ‘kamu mimarisi’ dalında 1ödüle layık görüldü. Öte yandan, Oral’ların eko yaşam felsefesi ile gayrimenkul geliştiren şirketi Avcı Gayrimenkul’ün sahibi olduğu Palivor Çiftliği ayrıca ‘Gayrimenkul Pazarlama’ dalında ödül aldı.

Palivor Çiftliği

Ödül avcısı Varyap Meridian dünya şampiyonu

Geçtiğimiz yıl eylül ayında Avrupa’nın en iyi mimari projesi seçilerek finale kalan, VARYAP Meridian, 27 Kasım’da ise Londra’da yapılan 2010 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri Finali’nde çoklu residence kategorisinde “Dünya’nın En İyi Mimari Projesi seçilerek, gayrimenkulün dünya şampiyonu olmuştu. İstanbul’un yeni finans merkezi Batı Ataşehir’de inşa edilen LEED kayıtlı Türkiye’nin ilk ve tek yeşil karma konut projesi olan Varyap Meridian, yüzlerce proje arasından finale kalan Yunanistan’dan Elounda Island View Villas, İtalya’dan Pizzo Beach Club 2, Norveç’ten Adland Villas and Condominium ve Portekiz’den L’and Vineyards projelerini geride bırakmıştı. Varyap Meridian projesinin bugüne kadar aldığı ödüllerin sayısı 12’yi buldu. İki yıl önce satışa başlarken 3 bin-3 bin 6500 TL olan metrekare fiyatlarının bugün ortalama 7 bin TL’lere ulaştığı Varyap Meridian’da, bu rakamın 10 bin TL’leri bulacağını ve yüzde 300 prim yapacağı öngörülüyor.

Varyap Meridian

Avrupa’nın en iyi ofisleri Güneşli Kule ve TAO Tower

2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde Suyabatmaz Demirel Mimarlık ofisi beş ayrı projesiyle ödül kazandı. Suyabatmaz Demirel Mimarlık geçen yıl da MIPIM’de birincilik ödülü ve Dubai Cityscape de üç ayrı proje ile ödüller kazanmıştı.

Ofis mimarisi dalında İstanbul’da inşaatı süren Güneşli Kule ve Ataşehir Finans Merkezi yakınlarındaki davetli yarışmaya sunulan TAO Tower projeleri Avrupa’nın en iyi ofis projeleri seçilen Suyabatmaz Demirel Mimarlık, konut kategorisinde Bodrum Rezidans, rekreasyon projeleri kategorisinde Istanbul Ekopark ve son olarak da kamusal projeler kategorisinde ODTÜ Öğrenci Merkezi yarışma projesi ile ödüln almaya hak kazandı. 40 katlı A sınıfı bir ofis projesi olarak inşa edilecek. 80-85 bin metrekare kiralanabilir alana sahip proje 200 milyon dolarlık yatırım değerine sahip olacak.

TAO Tower

RIBA Ödülü Loft Bahçe ile Tabanlıoğlu Mimarlık’ın

Royal Institute of British Architects (RIBA -Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) tarafından verilen RIBA Ödülü ilk kez Türkiye’den bir mimarlık şirketine verildi.

Royal Institute of British Architects (RIBA – Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) tarafından 2005 yılından bu yana RIBA üyelerinin projelerinin mükemmelliği değerlendirilerek verilen Uluslararası RIBA Ödülü’ne bu yıl Tabanlıoğlu Mimarlık layık görüldü. Bu yıl Foster and Partners, Zaha Hadid, David Chipperfiel gibi dünyaca ünlü mimarların projelerinin yer aldığı listede ilk kez Türkiye’den Tabanlıoğlu Mimarlık, “Loft Gardens” projesi ile yer aldı. Tabanlıoğlu, RIBA Ödülü’nü 1 Ekim’de Londra’da alacak.

Mall of İstanbul “Geleceğin projesi”

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından Torunlar GYO’nun rezidans, AVM, ofis ve otelden oluşan konsepti ile Türkiye’nin en büyük karma projesi olmaya hazırlanan “Mall of İstanbul”, dünyanın önde gelen perakende ve eğlence sektörü dergisi Retail& Leisure tarafından düzenlenen The Global RLI Awards 2011’de Geleceğin Projesi kategorisinde jüri özel ödülü “Highly Recommended Project” i aldı. Mall of İstanbul’un ödülü, haziranda Londra’nın dünyaca ünlü müzesi Natural History Museum’da gerçekleştirilen törende Torunlar GYO Proje Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yezdan Kanaat’a verilmişti. Avrupa’nın en büyük ve en eğlenceli alışveriş merkezini bünyesinde bulunduracak Mall of İstanbul’da; temalı eğlence parkı, snowpark, 18 salonlu sinema, temalı müze, dünya ve Türkiye’nin yöresel mutfaklarını bir araya getiren Gourmet Center, botanik park gibi farklı bir çok özellik bir araya gelmeye hazırlanıyor. Mall of İstanbul projesinin 2013 yılının ikinci yarısında tamamlanması hedefleniyor.

Mall of İstanbul

Maçka Residences da Londra yolcusu

Astaş Gayrimenkul ve Armani/ Casa işbirliğinde Maçka’da inşa edilen, Maçka Residences Interior Design by Armani /Casa Managed by Kempinski projesi de International Property Awards jürisi tarafından ödüle değer bulundu. Proje çok üniteli rezidans kategorisinde Avrupa’nın en iyi mimari projesi seçildi. 22-23 Eylül’de Londra’daki gala gecesinde ödülünü alacak projede, burada dünyanın en iyisi olabilmek için de yarışacak. 7 bin 300 metrekare üzerinde özel tasarımlı üç bloktan oluşan projede iki açık ve bir kapalı havuz, 5 bin metrekarelik spa, fitness, hamam ve güzellik salonlarının yanı sıra modacıların tasarım stüdyoları gibi birçok özel mekânlar da yer alacak. Projenin giriş katlarında ise tasarımcılar, diyetisyenler, modacılar ve gurme marketler bulunacak. Rezidanslarda, zeminden tavana kadar uzanan, geniş cam cepheler yer alıyor. Ayrıca, her üç blokta da enerji tasarrufu sağlayan ve hayatı kolaylaştıran akıllı otomasyon sistemleri bulunuyor. Projedeki dairelerde mutfaktan parkeye kadar tüm detaylar Armani / Casa tasarımı olarak planlanıyor. Proje 2012 yılında hayata geçecek.

Maçka Residences Interior Design by Armani /Casa Managed by Kempinski

Zorlu Center ödülü kaptı dünya turuna çıktı

Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun “İstanbul’un beşi bir yerde projesi” olarak tanımladığı Zorlu Center İstanbul, aldığı ödüllere son olarak Green Good Design ödülünü eklemişti. Sahip olduğu yeşil ve çevreci unsurlarla İstanbul’da adeta bir kent meydanı yaratan Zorlu Center, Chicago Edebiyat Kulübü ile Mimari Güzel Sanatlar ve Kentsel Eğitimler Avrupa Merkezi tarafından düzenlenen Green Good Design Yarışması’nın “Mimarlık” kategorisinde ödüle layık görüldü. 46 ülkeden binlerce proje ve tasarım arasından aldığı bu ödül kapsamında Zorlu Center İstanbul’un, proje görselleri ve bilgileri 7-19 Haziran’da Atina Çağdaş Sanat Merkezi’nde segilenecek. Daha sonra gezici sergi 2011 yılı boyunca Dublin, Chicago gibi dünya kentlerindeki önemli mimarlık ve tasarım merkezlerini dolaşarak, geniş kitlelerle buluşacak. Her yıl dünyanın önde gelen endüstriyel ve grafik tasarım firmaları, mimarlık büroları ve Fortune 500 şirketlerinin başvurduğu Green Good Design alanının en prestijli değerlendirme kriteri olma özelliği taşıyor. Değerlendirme, projelerin ürün veya binaların kullanım becerisi, deneyim, sosyal ve çevreci yaklaşımını kapsıyor.

Zorlu Center

Hakan Kıran, Rings İstanbul’la zirvede

Selçuklu Holding iştiraki Selin Yapı tarafından hayata İstanbul Sancaktepe’de geçirilen Rings İstanbul projesi tasarımcısı Mimar Hakan Kıran’a uluslararası ödül kazandırdı. Hakan kıran mimarlık Rings İstanbul ile Avrupa Gayrimenkul Ödülleri 2011’de alışveriş merkezi ve rezidans kategorisinde Avrupa’nın en iyisi seçildi. Rings İstanbul projesi de diğer kategorilerde olduğu gibi 22-23 Eylül’de “Dünya’nın En “İyisi” olabilmek için yarışacak.

Rings İstanbul projesi bin 500 konut, AVM ve sosyal tesislerden oluşuyor. Yüksek Mimar Hakan Kıran’ın imzasını taşıyan 230 bin metrekarelik alana sahip proje, dikey alanda müstakil yaşam sunuyor. Proje, toplamda üç etap halinde inşa ediliyor.

Autopia ödülü aldı teklifler sıralandı

Türkiye’nin ve Avrupa’nın otomobil temasıyla yapılan ilk tematik alışveriş merkezi olan Keleşoğlu İnşaat ile Gül İnşaat ortaklığında inşa edilen Autopia otomobil alışveriş merkezi projesi, geçtiğimiz yıl İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde (International Property Awards) karma kullanımlı projeler arasında Avrupa’nın en iyi mimari ödülüne layık görülmüştü. Mimari projesini Gökhan Avcıoğlu ile Dara Kırmızıtoprak’ın çizdiği proje, geçtiğimiz kasım ayında da Londra’da yapılan Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri yarışmasında finallerde dünyanın en iyi mimari projesi kategorisinde yarışmıştı. Autopia’ya dünyanın bir çok ülkesinden yatırımcı benzer bir projenin kendi ülkelerinde de yapılması için teklifte buluunuyor. Üç stadyum büyüklüğündeki Autopia’nın içinde otomobiller ile girilerek alışveriş yapılabilecek.

Autopia

ParkONE “Dünyanın En İyisi” için yarışacak

Mitaş Gayrimenkul tarafından Uskumruköy’de inşa edilen ParkONE projesi de Google ve Bloomberg TV tarafından desteklenen Internatinal Property Awards 2011’de (2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri) ödül almaya hak kazanan projeler arasında yer aldı. Multiple residential (çoklu konut) mimarisi kategorisinde ödüle layık görülen ve 5 yıldız alan Space architects & designers tarafından tasarlanan ParkONE “Dünyanın En İyisi” ödülü için yarışmaya da hak kazandı. 12 dönümü yeşil alan ve sosyal tesislere ayrılmış 30 dönümlük arazi üzerine inşa edilen ParkONE projesinde konut mimarisinin yanı sıra peyzaj mimarisine de önem veriliyor. İlk etabı 41 üniteden oluşan projede konutların büyüklüğü 204 ile 315 metrekare arasında değişiyor. Her konutun kendine ait bahçesi veya yüzme havuzu bulunuyor.

ParkONE

Etiketler

Bir yanıt yazın