Evler Elde Kaldı

Başta lüks konutlar olmak üzere 1 milyon adetin üzerinde konut stoğu oluştu. Faizler bu seviyede devam ederse firmalar da konut fiyatlarını indirmek zorunda kalacak.

Türkiye’de konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor. Uzmanlara göre yatırımcı parasını mevduata yatırıyor. Lüks konutlar olması gereken değerin iki katına satılıyor ve artık bu segmentte alıcı yok.

İbrahim Dumankaya Holding bünyesinde faaliyet gösteren DKY İnşaat, İstanbul Kartal’da yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. ‘Deniz Yıldızı Kartal’ adını taşıyan proje için ön talep toplamaya başlayan şirket 2014’ün ikinci yarısında satışlara başlamayı hedefliyor. Projede 2+1, 3+1, 4+1 tip 173 daireden oluşacak.

Pulsar İnşaat, Kurumahmutoğlu İnşaat, Dersankoop’un hayata geçireceği TRİOS 2023 tanıtıldı. 301 bin m2‘lik alanda inşa edilecek olan TRİOS 2023’ün 2017’de teslim edilecek. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde, Dersankoop arazisi üzerinde yükselecek olan TRİOS 2023 (Türkiye İkitelli Organize Sanayi 2023) üç ayrı bloktan oluşuyor. Blokların ikisinde atölye ve dükkânlar, üçüncüsünde ise çarşı ve kuleler yer alıyor.  

İnşaatı Urbanist Yatırım tarafından İstanbul Gümüşsuyu’nda yapılan Micro-Loft Yarasa ve Micro-Loft Bulut projeleri satışa çıktı. 50 -100 m2 arasında daireler bulunan projede, fiyatlar ise 425 bin ile 1 milyon 50 bin TL arasında değişiyor. MicroLoft Yarasa 1 adet çatı dublexi, 2 stüdyo daire ve 1 giriş dublexi olmak üzere 4 daireden oluşuyor. MicroLoft Bulut projesi ise 6 daireden oluşuyor.

Çamoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Sembol İstanbul, 2 residence, 1 busidence ve 1 alışveriş merkezinden oluşan karma konsepte sahip tarzı İngiltere’de düzenlenen International Property Avvards Europe yanşmasında ödül aldı.

Türkiye’de bir yandan ardı ardına yeni konut lansmanlan yapılırken öte yandan yapılan konutlar elde kaldı. Başta lüks konutlar olmak üzere 1 milyon adetin üzerinde konut stoku oluştu. Kentsel dönüşüm ve 2B arazilerine yapılan konutlarla birlikte önümüzdeki kısa dönemde konut stokunun 2 milyon adeti aşması bekleniyor. Uzmanlara göre Türkiye yeni bir stok dalgasıyla karşı karşıya, alıcı kitlesi olmadığı halde çok fazla konut projesi yapılıyor, bu durum konut balonunun patlamasını kaçınılmaz hale getiriyor. İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa’ya göre Türkiye’deki en borçlu sektör inşaat. Konutların yüzde 70’i dış borçla yapılıyor. Yurttaşın ihtiyaçları göz önüne alınmadan konut üretiliyor. 2004 ve 2010 arasında metrekaresi 4 bin TL civarında olan konutların alıcılarının bulunduğunu ancak artık böyle bir yatırımcı kitlesinin olmadığını aktaran Aşa şu bilgileri verdi:  

Faizlerin arttığı bir dönemde artık yatırımcı elindeki parayı mevduata yatırıyor. Türkiye’de lüks konutlar olması gereken değerin iki kat daha fazlasına satılıyor. Bu fiyatların yurtaşların ev alabileceği gerçek değerlerine inmesi gerekiyor.

Türkiye’de sürekli havuzlu, jakuzili, akıllı binalar diye tabir edilen yapılar üretiliyor. Bunun alıcı kitlesi nüfusun sadece yüzde 5’ini oluşturuyor.

Şu anda vatandaşların ödeyebileceği ya da alabileceği konutların metrekare fiyatları 2 bin 500 TL’yi geçmiyor. Ama sürekli metrekaresi 4-5 bin TL’den başlayan konutlar üretiliyor. Sektördeki sorun konut kredisi faizlerinin yüksek olması değil, konut fiyatları çok yüksek. .

Stoklan eritmek için yabancılara satışın önünü açtılar, Mütekabiliyet Yasası’nı çıkardılar. Orada da hukuki eksikler olduğu için satışlarda istenilen basan sağlanamadı.

Şehir merkezine uzak yapılan projelerin satma şansı neredeyse hiç yok. İstanbul’da Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Fatih gibi merkez ilçelere yakın projeler daha fazla satıyor.

Fiyatlar İnebilir

Kentsel dönüşüm ve 2B arazilerine yapılan yeni konutlarla elde kalan konut stoku 2 milyon adedi bulacak. Bu durum da konutta emlak balonunun patlamasını kaçınılmaz hale getirecek. 

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da, lüks konut tarafında ciddi bir tehlike olduğunu kaydederek “Biz şirket olarak hem ucuz hem de lüks konut yapıyoruz. 2 bin TL’ye sattığımız konutlara ilgi varken metrekaresi 4 binliklere kimse bakmıyor. Faizlerin yükselmesiyle lüks konutlar artık bir yatırım aracı olmaktan çıktı. Önümüzdeki dönemlerde sadece lüks konut üreten firmalar sıkıntıya düşebilir. Faizler bu seviyede sürerse firmalar konut fiyatlarını indirmek durumunda kalacak. Bu alanda maalesef bir konut balonu riski var” açıklamasını yaptı.

İMSAD Sektöre Rehber Olacak

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) 54.8 milyar dolarlık iç pazar ve 21.3 milyar dolarlık ihracata ulaşan sektöre ışık tutmak ve verimliliği artırmak için ‘Sürdürülebilirlik 2013 Raporu’ hazırladı. Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, “Hedeflerimize giden yolda olası risklerin bizleri beklediğini biliyoruz fakat, iyi yönetilen risklerin de fırsatlara çevrileceğine inanıyoruz. Sürdürülebilirlik Raporu, Türkiye İMSAD’ın bu vizyonu doğrultusunda hazırlanmış ve sektör paydaşlarımıza, rehber olması amacıyla sunulmuştur” dedi. Rapor sayesinde sektör şirketleri değişen şartlar karşısında verimliliğini, doğal kaynak kullanımını, üretim süreçlerini nasıl yönettikleri ve dünyadaki riskler karşısında geliştirdikleri çözümleri rahatlıkla görülebilecek.

Mistral, İstanbul’un Rüzgarını İzmir’e Çevirecek 

İzmir’in önde gelen iş insanları Lucien Arkas, Haydar Inaç, Tufan Ünal, Erdoğan Atay Holding, Deniz Barçın tarafından kurulan Mistral Yapı ilk projesi olan Mistral İzmir’i hayata geçiriyor. 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek projeden 350 milyon dolarlık satış geliri bekleniyor. İki blok halinde 13 bin 923 metrekare alana inşa edilecek olan proje, ofis, konut ve çarşıdan oluşuyor. Mistral Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Önder Türkkanı İstanbul’daki yoğun yapılaşma ve buna bağlı olarak özellikle çalışanların hayatlarının zorlaştığını belirterek, şirketler için İstanbul’a alternatif olarak İzmir’de proje geliştirmeye karar verdiklerini söyledi. Mistral İzmir’in 38 katlı konut kulesinde 110 adet daire buluyor. Projenin 48 katlı ofis kulesinde büyüklükleri 65 ile 950 metrekare arasında değişen 153 ofis yer alacak. Konut bölümünde dairelerin metrekare fiyatları 3-4 bin dolar ofislerin fiyatı ise 3 bin dolar civarında olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın