RetroİETT

Beşiktaş Edirnekapı hattını kullananlar bu kez yaşanan trafik sıkışıklığıyla değil, bir tasarım haberi ile gündemimizdeler...

Elektrik kesintileri mi bu kenti onlara dar etti bilinmez ama her gün lugatımıza bir yenisi daha eklenen o rengarenk İETT araçları skalamızda troleybüsler ve tramwaylar da vardı.

Kimine göre “kurması bir dert, sökmesi bir dert” bu araçlar, artan hıza yenik düştü ve 1984’te bir feribota bindirilip İstanbul’dan İzmir’e gönderildi.

Şimdi ise bir nostalji olarak geri dönüyorlar.

Geçtiğimiz günlerde İETT Genel Müdürü Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı geçmişte üretilen İETT troleybüsleri ve otobüslerinin birer modellerinin yeniden üretileceğine yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada, İETT’nin ilk Türk troleybüsü Tosun’dan sonra Leyland marka otobüsün imalatına da başlandığını, çalışmanın Büssing ile devam edeceği belirtti.

İlk Türk troleybüsü Tosun

İstanbul’daki troleybüs macerasının kentin her iki yakasında uzun yıllar hizmet veren, ancak hızı ve kapasitesinin artan nüfusa cevap verememesi üzerine yerini elektrikle çalışan ve otobüslere oranla daha ekonomik olan troleybüslere bırakan tramvayların kaldırılması üzerine başladığını söyleyen Baraçlı, “Troleybüsler için ilk hat Topkapı-Eminönü arasında döşendi. İtalya’dan getirilen araçlar 27 Mayıs 1961’de düzenlenen törenle hizmete alındı. Toplam uzunluğu 45 kilometre olan şebeke, troleybüsler için kurulan 6 ayrı kuvvet merkezi ve 100 araçlık filodan oluşan sistemin maliyeti o günkü rakamlarla 70 milyon TL’yi buldu.

Ağırlıklı olarak Şişli ve Topkapı bölgesinde hizmet veren troleybüslerin kapı numaraları 1’den 100’e kadar sıralandı. Bu bilgi bizim için önemli, çünkü İETT’li işçiler 1968 yılında eski bir otobüs aksamı üzerine 101. troleybüsü imal ettiler ve bu yeni araca yuvarlak hatlarından dolayı ‘Tosun’ adını verdiler. Böylece ilk Türk troleybüsü olan Tosun, ortaya çıktı ve 101 kapı numarasıyla değişik hatlarda İstanbullulara hizmet verdi.” dedi.

1968 yılında İETT’li ustalarca üretilen ilk Türk troleybüsü Tosun aracından sonra geçmişte filoda yer alan Büssing, Renault, Man ve Ikarus marka otobüslerin de orijinaline sadık kalınarak yeniden yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın