Gündelik Hayatın Mekanlarına Dokunmak: Temâşâ

Mimar Dilara Sezgin'in Mamut Art Project kapsamında 3-6 Nisan tarihlerinde Küçükçiftlik Park'ta sergilenen çalışması "Temaşa" gündelik hayatta deneyimlenen mekanlara yer veriyor.

Sezgin çalışmasında, Cibali’den Berlin’e farklı mekansal detayları yakalıyor. Fotoğraflarda kimi zaman bir yapının cephesine kimi zamanda küçük bir pencereye odaklanıyor. Genç sanatçıları desteklemek amacıyla geçtiğimiz yıl başlatılan Mamut Art Project kapsamında bu yıl Dilara Sezgin’in de toplam 13 fotoğrafı sergilendi. Çalışmasını gelin bir de sanatçının kendi ağzından dinleyelim.


Bozcaada

“Küçükken uyuyakalıp taşındığım ebeveyn odaları, perdeleri kenarlara çekilmiş ve seyirlik salonların sokaktan görüntüleri, “misafirliğe” gittiğim evlerde buzdolabındaki düzen ile konuşuyor gibiyim. Fotoğraf çekme ihtiyacını da bu naif merakı diri tutmak için duyuyorum. Aynı şeyi şehir, hareket halindeyken de yaşatıyor bana. İşlev ve formun içten dışa, dıştan içe kurgusu tartışıladursun; yapının ve kullanıcılarının inisiyatifindeki açıklıkların bu diyaloğu nasıl sağladığını sokak ve birim ölçeğinde takip etmek, şehrin bir parçasıymışım gibi hissettiriyor.


Cibali

Bu serinin adı yürümek anlamına gelen maşy’dan türemiş olan Temâşâ. Bakışı yönlendiren, seyir ettiren, bu gelip geçici ânlar; yapının yüzü, penceresi, keskin veya yumuşak bir köşe olarak belleğimizde birikiyor. Binaların, geçitlerin, aralıkların çektiğim portreleri sorularımı bâki kılıyor: “Kimler var? Buraya dâhil olabilir miyim?”


Barselona, Amsterdam

Yukarı çıksam, sola dönsem veya aşağı baksam da alamayacağım bu yanıtlar, kısıtlı birlikteliğimizin tadını kaçırmıyor. Serideki fotoğraflar kararlı gibi görünen açılarına karşın, her seferinde yaşadığım muğlak seyir halini temaşa edenlerle paylaşma endişesinde.”


Amman


Göztepe


Feneryolu


Berlin


Berlin


De Kiefhoek, Rotterdam


Muğla

Etiketler

Bir yanıt yazın