Türkiye’nin Mimar Belediye Başkanları

Yerel seçim sonuçları açıklandı. İşte Türkiye'nin mimar ve mühendis belediye başkanları.

Ülkedeki hararetli yerel seçim atmosferi sona erdi, sonuçlar açıklandı. Peki sizce seçilen belediye başkanlarından kaçı mimar?

Belediyecilik çalışmalarında fiziksel çevre kalitesini gözönünde bulundurabilecek başkanların mesleklerini araştırdık ve merak ettik mimar belediye başkanlarımız var mı diye. Tabii ki yaşanabilir bir kent yaratılmasının birincil temelini başkanın mesleğinin mimar olmasına dayandırmak meslek fetişizmi olur. Hele ki, İstanbul gibi bir kentte 10 yıldır görev yapan belediye başkanının mimar olduğu düşünülürse, belediye başkanlarının mesleklerinin icraatlarına yansıyıp yansımadığı tartışılır.

Fakat biz merak ettik; bundan sonra kentlerimizi yönetecek belediye başkanlarından hangileri fiziksel çevre hakkında ön bilgiye sahip? Tabii skalayı mimarlıkla sınırlamadık; şehir planlama, inşaat mühendisliği, harita mühendisliği gibi daha yaşanabilir kentlerin yaratılmasında rol alan meslekleri de ele aldık. İşte Türkiye’de ortaya çıkan tablo:

İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’den mezun olan Kadir Topbaş 10 yıldır büyükşehir belediye başkanı görevini yürütüyor. Topbaş, Türkiye’nin üç mimar belediye başkanından biri.

Isparta: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olan yüksek mimar Yusuf Ziya Günaydın Isparta Büyükşehir Belediye Başkanı olarak MHP’den aday olarak üçüncü kez seçiliyor. Isparta’da Günaydın Mimarlık’ı kuran Günaydın’ın projeleri arasında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi yer alıyor.

Sivas: Trakya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Sami Aydın, 2004-2009 döneminde AKP’den aday olarak belediye başkanlığı görevine seçilmişti.

Kırşehir: Niğde Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Yaşar Bahçeci, AKP’den aday olarak ikinci kez Kırşehir Belediye Başkanı seçildi.

Sinop: İstanbul Teknik Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun olan Baki Ergül, CHP’den aday olarak ikinci kez Sinop Belediye Başkanlığı görevine seçildi.

Aksaray: Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’den mezun olan Haluk Şahin Yazgı, AKP’den aday olduğu 2014 yerel seçimlerinde belediye başkanı olarak seçildi.

Osmaniye: Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun olan Kadir Kara, MHP’den aday olarak ikinci kez belediye başkanlığı görevine seçildi.

Amasya: Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Cafer Özdemir, AKP’den aday olarak ikinci kez Amasya Belediye Başkanı seçildi.

Giresun: Kütahya Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü’nden mezun olan Kerim Aksu, CHP’den aday olarak iknici kez belediye başkanlığı görevine seçildi.

Etiketler

3 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Sivas Belediye Başkanı bir önceki dönemde sanırım başka bir partiden ve başka birisi idi. Bir kontrol etmekte fayda var.

  • huseyin-sargin-guven says:

    1987 ‘den beri (27 yıldır aralıksız) belediye başkanlığı yapan Balıkesir İli Güre Beldesi (son seçimde Edremit büyükşehir İlçe belediye başkanı olan) İnşaat Mühendisi Kamil Saka’yı saymamak yanlış olacaktır.

    http://rktr.co/1mF6KQM

  • gulsah-comak says:

    Bir ıspartalı olarak çevreye dehşet saçan gül heykelleri maalesef bu dönemlerde dikilmeye başlanmıştır. Mimarlık öğrencisiyim tabiki bilgilerim kısıtlı ama bu heykellerin mimari değer taşımadığını düşünüyorum.
    hele ki bir projede yaptığı gibi (proje adı gökkubbe) soyutlamanın, hislerin ağladığı ve halkımıza mimarlığı öğretmek yerine ‘aman oradada bir ısparta olsun ısparta varsa gül vardır’ fikrini iyice pekiştirten yaklaşıma sahip bir mimardır. Oysaki bir mimar şehre neler getirebilir.. Bana ise hayal kırıklığı getirdiği kesindir..

Bir yanıt yazın