Yakında Evleriniz Size İhanet Edecek

Rem Koolhaas'ın küratörlüğünde gerçekleşecek bir mimarlık bienali yaklaşıyor...

Haziran ayında gerçekleşecek 14. Venedik Mimarlık Bienali yaklaştıkça heyecan da artmaya başladı.. Rem Koolhaas’ın katılımıyla yapılan basın toplantısının ardından temanın da detaylandırılması başta Guardian’da bugün Oliver Wainwright’ın yazdığı makale olmak üzere şimdiden birçok tartışmaya zemin oluşturdu…

Koolhaas basın açıklamasında “Bu bienal mimarlar ile ilgili değil, mimarlık ile ilgili olacak. Sergiden ziyade bir araştırma platformu oluşturacak,” diyor ve serginin politik bir söylemden kaçınmayacağını da ekliyordu. Bu bienalin, mimarlığın teknoloji ile yüzleşeceğini bunu da bizzat katılımcılardan beklediğini belirten ünlü mimarın, doğaya hükmedildiğine yönelik eleştirileri ise şu sözlerinden anlaşılıyordu; “Yakında evleriniz size ihanet edecek!”

Peki bilmediğimiz başka neler var?

  • Koolhaas daha önce de Venedik Bienali küratörlüğü için teklif almıştı ama kabul etmemişti.
  • Bu, mimarlığın temel elemanları ile ilgili bir bienal olacak. Kapılar, pencereler, duvarlar…Koolhaas, bundan birkaç yıl önce kendisinin bile temayı çılgınca bulabileceğni fakat bugün mimarlığın temel taşları denilen elemanların tarihini okumanın çok heyecan verici olacağını belirtiyor.
  • Konu size çok detay gelebilir. En başta Koolhaas’ın siyasi bir içerik ile bütünleşme çabasından bahsetmiştik. Eğer bu söylemlerin nasıl örtüşeceği soruları kafanızı karıştırdıysa, “bir diktatörün balkonları nasıl kullandığının araştırılacağı bir bienal düşünün” diyor küratör…
  • Açıkçası küratörün, mimarlığın hayata dair yönünü ortaya çıkaracağı çoğu açıklamalarından anlaşılıyor. Kendisi de mimarlığın bugüne kadar hep ciddi metinler ile ele alındığını fakat aslında içerisinde bir hayat olduğunu ve bunu ortaya çıkarmak gerektiğinden bahsediyor.

Günler yaklaşıyor… Koolhaas küratörlüğünde bienale hazır mıyız?

Etiketler

Bir yanıt yazın