IF Tasarım Ödülleri 2014’te Türkiye Tasarımları

IF Tasarım Ödülleri'nde bu yıl Türkiye'den 19 tasarım ödüllendirildi.

Her yıl birçok farklı kategoride verdikleri ödüllerle yenilikçi ürün tasarımlarına katkı sağlayan, genç tasarımcıları destekleyen prestijli ödüllerinden biri olan IF Ürün Tasarımı Ödülü 2014’e katılım oldukça fazlaydı. Bu yıl 61.’si düzenlenen IF Ürün Tasarımı Ödülü gecesine katılmak için biz de BMW World’de hazır bulunduk.

Üçüncü kez BMW’nin Coop Himmelb(l)au tasarımı muhteşem binasında düzenlenen ödül töreninde yalnızca altın ödüle layık görülen 75 tasarım sahnede onurlandırılsa da aslında her yıl binlerce başvuru arasından pek çok tasarım ödüllendiriliyor. Bu yıl da 55 ülkeden toplam 4,615 tasarımın başvurduğu IF Ürün Tasarımı Ödülü’nde toplam 1,626 tasarım ödüle layık görüldü.

Ürün tasarımı, iletişim tasarımı ve ambalaj tasarımı olmak üzere 3 üst başlıkta verilen ödüller 28 Şubat akşamı düzenlenen törende sahiplerine kavuştu. Dünyanın pek çok ülkesinden ödüle layık görülen tasarımcılar ve işverenler arasında Türkiye ekipleri de vardı. Türkiye’den ödül alan tasarımlara gelin bir göz atalım.

BT Hoparlör/ Arçelik- Ahmet Burak Veyisoglu

Arçelik tarafından geliştirilen Bluetooth Hoparlör, 360 derecelik portatif bir ses hoparlörü. Ön yüzü metal ızgara örtü ile kaplı. Dört sürücülü yuvarlak tasarımı ve altta yer alan bas sistemi ile sesi her yöne iletebilme özelliğine sahip.

Grundig Slide Mikrodalga Fırın/ Arçelik- Ahmet Burak Veyisoglu, Steven Peng

Mikrodalga fırın tasarımı, basit ama farklı bir sürgülü kontrol yöntemi kullanıyor. Üzerinde bulunan paslanmaz çelik sürgüleriyle tavlanmış cam kapısı minimal görünümde önemli rol oynuyor.

Metropole VitrA Sifon/ Eczacıbaşı

Vitra’nın yeni Metropole serisinde temizleyici tank bulunduran tuvalet en yeni ürünlerden biri. Sifon suyu ile deterjanı karıştırma imkanı sunarak hijyen koşullarını üst düzeye çıkaran tuvalet aynı zamanda sıcak ve soğuk suyu karıştıran taharet musluğu da içeriyor.

Nest Banyo Koleksiyonu/ Eczacıbaşı

Yenilikçi Nest banyo koleksiyonunda öne çıkan özellik, küçük tasarım müdahaleleriyle ailenin her üyesi için farklı çözümler yaratılabilmiş olması.

Kombi Buzdolabı/ Arçelik- Ali İhsan İnçukur, Soner Ilgın, Onur Onrat

Beko Davlumbaz/ Arçelik- Patricia Urquiola Design Studio

Bir kitaplık veya dekoratif bir raf görünümünde olan bu ürün aslında bir mutfak ürünü olan davlumbaz. Basit, sade, kullanım odaklı ve minimalist bir tasarım sunan ürün, mutfağın mimari yapısına kolayca edapte olabilirken amaçlanan şey davlumbazın klasik kullanımının dışına çıkılarak aynı zamanda farklı fonksiyonel kullanımlara da olanak tanıması.

Dekoratif Kumaş/ Elvin Tekstil

Üç boyutlu dekoratif tül Elvin Tasarım Stüdyosu tarafından üretildi. Üç boyutlu bağlantılandırılmış satır ve sütun kumaş tabakalar derin bir 3D etkisi yaratıyor.

Gömme Setüstü Ocak/ Arçelik- Patricia Urquiola Design Studio

Tasarımda sadelik ve basit geometrik biçimler öne çıkarken minimalist ve kullanım odaklı bir ürün ortaya konmuş. Ocağın biçimi domino sistemini hatırlatıyor. Dökme demirden geliştirilen bu ocak açık planlı mutfaklarda da rahatça kullanılabiliyor.

Grundig Side by Side Buzdolabı/ Arçelik- Ali İhsan İnçukur

Exclusive 6D Buzdolabı/ Vestel

A++ enerji sınıfındaki buzdolabı barındırdığı LED aydınlatma sistemi ile ışığı her noktaya dağıtma özelliğine sahip. Sürgü özellikli cam rafları, fırın tepsilerinin kolayca yerleştirilebilmesi için de uygun. 

Puzzle Buzdolabı/ Vestel- Burçin Özkur

A++ enerji seviyesindeki buzdolabında kullanılan LED aydınlatma sistemi ışığın homonjen biçimde dağılmasını sağlarken ışıklandırılan kulplar ise zarif bir dış görünüm oluşturuyor. Ergonomik biçimde yerleştirilen geniş raflar geniş bir saklama alanı sunuyor.

CYCLONE Pişirme Sistemi/ Arçelik- Ali İhsan İnçukur

Arçelik tarafından geliştirlien ocak hem tasarruflu hem de kullanıcı dostu olması ile öne çıkıyor. LED ışıklı göstergeler sayesinde hangi ocağın aktif olduğu kolayca anlaşılabiliyor, aynı zamanda ocağın ne kadar enerji tükettiği öğrenilebiliyor.

Vichy Seramik Duvar Fayansı/ Vitra Karo

Vichy karolar iç bükey veya dış bükey tasarımlarıyla mekana canlılık kazandırıyor. Çıkıntılı kenarlar bronz ve beyazın zıtlığı ile banyolarda sade bir şıklık ortaya koyuyor.

Uptown Porselen Fayans/ Vitra Karo

Vitra’nın Cement serisinden biri olan Uptown tasarımı karolar, orijinal beton yapının bir parçasıymış gibi görünüyor. Dijital baskı teknikleri ve porselen kalitesi sayesinde modern iç mekanlar için uygun bir ürün olarak ortaya çıkıyor.

Ela Dekoratif Menteşe/ Samet- KozSusani Design- Defne Koz, Marco Susani

Defne Koz tarafından tasarlanan Ela dekoratif menteşe mutfak, oturma odası gibi farklı mobilya gruplarına kolayca uygulanabiliyor ve farklı renk seçenekleriyle de dekoratif bir görünüm oluşturuyor.

Ofis Koltuğu Serisi Tola/ Koleksiyon Mobilya- f/p design

f/p design ve Koleksiyon ortaklığında geliştirilen Tola ofis koltuğu serisi, dinamik çalışma alanlarını tamamlamak amacıyla geliştirilmiş bir önerme. Karakterini üst üste yükselerek birbirini saran yumuşak kabuklardan alan Tola, bu modüler yapısı sayesinde yüksek sırtlı yönetici koltuğundan alçak sırtlı seminer ve bekleme koltuklarına kadar çeşitlenen esnek bir ofis koltuğu serisidir. Tola’nın modern, fonksiyonel, zamandan bağımsız tasarımı, özünde çalışma ve yaşam alanlarına uyum sağlama düşüncesinden besleniyor.

Fibermak Lazer Kesim Makinesi/ ERMAKSAN- Arman Design and Development- Murat Armağan, Enes Kar, Ali Şahinkaya

Bir metal işleme makinesi olan Fibermak fiber lazer kesim teknolojisini kullanarak kusursuz kesim kalitesi ve yüksek enerji tasarrufu sağlıyor. Kontrol paneli ve ana güvenlik ışığı ile birleşim köşesi benzersiz dormun başlangıç noktası olarak tanımlanıyor. Keskin kenarları ve fonsiyonel yüzeyler arasındaki geçiş özelliği ile Fibermak metal biçimleme endüstrisinin doğasından ilham alıyor.

Isotile Dış Mekan Kaplama Karosu/ Vitra Karo

Dış cephe kaplaması ve izolasyonu için üretilen bu malzeme basitliği ve tek bir aşamada uygulanabilirliği ile öne çıkıyor. Ürün, uygulama süresini yarıya indiriyor. Dış cephede yalıtım ve kaplama yapabilmek için farklı malzemeler kullanmak yerine Isotile sayesinde tek bir ürünle yalıtım ve kaplama yapılabilirken uygulama süresi de yarıya düşüyor.

NTQ7 Acil Müdahale Sedyesi/ Nitrocare- Göksel Aras, Gökler A.Ş.

Etiketler

1 Yorum

  • mithat-incitas says:

    tasarimlarin,hayati renklendirmesi ve o yenilikleri saglarken yasam tarzinin guzellestirmesi cabasi cok guzel,bir tasarimcinin yaptigi tasarimin icat ettigi guzellikler hayata yansiyinca,yeni hayatin dogumunu saglar,ve bu tarz dedigimiz tasarimlardir.
    saygilar

Bir yanıt yazın