2015’te Açılan Yarışmalara Bir Bakış

2015 yılı biterken, Türkiye’de açılan 21 adet mimari ve kentsel tasarım yarışmasından en çok ilgi gören 5'ine tekrar dönüp baktık.

2015’te Türkiye’de toplam 21 yarışma açıldı. Bunlardan 4’ü fikir projesi, 5’i karma (mimari, kentsel tasarım, peyzaj mimarlığı) ve 10’u mimari yarışma olarak düzenlendi. Bu 21 yarışmayı proje tiplerine göre incelemek gerekirse, 3’ü eğitim, 5’i hizmet binası, 3’ü ibadet mekanı, 5’i kentsel tasarım ve 3’ü kültür yapısı olmak üzere sınıflandırabiliriz.

Bu yıl en çok ilgi gören yarışmaları listelemek, pek çok değerlendirme kriteri barındırdığından hayli zordu. Ancak biz Arkitera.com istatistiklerini kullanarak yarışma ilanı, sonuçların ilanı haberi, kolokyum haberleri ve ödüllü projelerin okunma sayıları karşılaştırmasında öne çıkan 5 yarışmayı ele alarak bir seçki hazırladık. 

Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

Toplam 106 başvurunun katıldığı yarışmada, jüri tarafından 74 proje değerlendirildi. 1. ödül proje müellifi Emre Can Yılmaz oldu. Bu listeye bir fikir projesi yarışmasının girmiş olması heyecan veriyor olsa da bu yarışmanın Arkitera’da bu kadar ilgi görmüş olmasının nedeni daha çok Mimarlar Odası’nın süreç içinde mimarlara ‘yarışmaya katılmayın’ çağrısı yapıp, jüri üyelerini çekmiş olması. Yarışmada 120,000 TL ödül dağıtıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Hizmet Binası, Meydan ve Çevresinin Düzenlenmesi Mimari ve Kentsel Tasarım Projesi Yarışması

10 Nisan’da başlayan “Tekirdağ Büyükşehir Belediye Hizmet Binası, Meydan ve Çevresinin Düzenlenmesi Mimari ve Kentsel Tasarım Proje Yarışması” jüri değerlendirme çalışması 14 Nisan 2015 tarihinde sonuçlandı. 1. ödül proje müellifleri Sinan Tuncer, Oğuzhan Aydın, Hüseyin Semih Yeşilmen, Yücel Demir, Yeşim Hasbioğlu, Enes Gürbüz oldu. 6 ödül ve 2 satın almaya 305,000 TL ödül dağıtıldı.

Bornova Belediye Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması

Listeye giren ikinci ‘belediye binası ve çevresi’ yarışması İzmir’in Bornova ilçesinde açıldı. Ön seçimli olarak açılan yarışmaya katılan projelerden sekizi ön seçim aşamasını geçip değerlendirmeye alındı. 1. ödülü kazanan İzmirli ekip Orhan Ersan, Ferhat Hacıalibeyoğlu ve Deniz Dokgöz oldu. 225,000 TL ödül dağıtıldı.

Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi Mimari Proje Yarışması

2015 yılını ‘Kadın Yılı’ ilan eden Lüleburgaz Belediyesi tarafından 28 Nisan’da açılan yarışmada 1. ödül müellifleri yine Orhan Ersan, Ferhat Hacıalibeyoğlu ve Deniz Dokgöz oldu. 115,000 TL ödül dağıtıldı.

Maltepe Belediyesi Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması

İstanbul Maltepe Belediyesi tarafından açılan yarışma aslında Beylikdüzü Belediyesi’nin açtığı yarışma ile birlikte 2015 yılının ikinci cemevi yarışmasıydı. 1. ödülü kazanan proje müellifi İbrahim Eyüp oldu.  Yarışmada 8 ödüle 200,000 TL ödül dağıtıldı. 

Etiketler

1 Yorum

  • mali-demirel says:

    Çok başarılısınız.daha önce bir serzenişte bulunmuştum.yarışma projelerinin sonuçlarından sonra haberimiz oluyor diye.bu inancımı kırdınız.başarıyla devamını diliyorum yeni yılda…

Bir yanıt yazın