2014’te Yarışmalardan Ne Haber?

2014 yılının en çok konuşulan, en çok okunan, en çok tarışılanlarını derlerken "Yarışma"ları unutmadık.

Her yıl daha da artan yarışma sayısıyla beraber, yarışmaların yarattığı tartışmalar da büyüyor. 2014 gündeminde yer alan yarışmalardan bir derleme hazırladık.

7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışması
2014 yılının en çok konuşulan yarışması hiç kuşkusuz TOKİ ve Emlak Konut GYO A.Ş. işbirliği ile açılan 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Yarışması’ydı. Soruların yanıtlanmasıyla beraber “Mimari Proje Yarışması” olarak açılan yarışmanın jüri tarafından “Mimari Fikir Proje Yarışması” olmasına karar verildi.

Mimarlar Odası yaptığı açıklamada “desteklemediğimiz yarışmaya, bir kent/mimarlık suçu yaratma sürecinde yer almamaları gerektiği düşüncesiyle meslektaşlarımızın katılmamasını tavsiye ediyoruz” diye belirtti. Ardından TSMD de yaptığı açıklamada 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Yarışması’na hukuken yarışma demenin mümkün olmadığını söyledi. Yarışmanın sonuçlanmasının ardından da kazanan projeler üzerinden yarışmaya tepkiler devam etti.


1. Ödül, Akdeniz Bölgesi, 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışması

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması
Çanakkale Valiliği tarafından ön seçimli olarak açıldığı için eleştirilere maruz kalan, toplam ödülün 485.000 TL olduğu yarışma, 2014’ün toplam ödülü en fazla olan yarışması oldu ve 2007’den beri en yüksek ödül verilen yarışmalar listesinde yerini aldı.


1. Ödül, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması

Gökçeada Lise Kampüsü Mimari Proje Yarışması
Anadolu Öğretmen Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi ile bu okullara hizmet edecek bir pansiyonun ve hem okullara hem de Gökçeada’ya hizmet edecek sosyal ve kültürel tesislerin tasarlanması için önseçimli olarak açılan, tasarım probleminin zorlayıcı olduğu bu yarışmayla, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması ile iyice alevlenen ön seçimli yarışma tartışmalarına devam edildi. 


1. Ödül, Gökçeada Lise Kampüsü Mimari Proje Yarışması 

Roboski Müzesi ve Anma Yeri Mimari Tasarım Yarışması
Roboski’de yitirilmiş yaşamların değerini saklamak ve onlar uğruna verilen adalet mücadelesini paylaşmak ve çoğaltmak adına bir müze yapılması için iki aşamalı olarak açıldı. Bir anma mekanının tasarlanması ve yarışmaya açılması fikri heyecan vericiydi. Para ödülü olmayan bu yarışmanın ilk aşamasında 5 eş değer ödül seçildi. Yarışmanın ikinci aşamasında ödül almış eş değer proje sahipleri; danışman, asil, yedek seçici kurul üyeleri ve Roboskili ailelerin katılımı ile bir ön kolokyum yapıldı ve nihai tasarım belirlendi. Böylelikle birbirleriyle yarışanlar da süreci geliştirici katkıda bulundu.


1. Ödül, Roboski Müzesi ve Anma Yeri Mimari Tasarım Yarışması

Kayseri İli Sahabiye Mahallesi Kentsel Yenileme Proje Yarışması
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 Aralık tarihinde açılan, sonuçları 18 Şubat 2015’te açıklanacak yarışmanın henüz jüri üyeleri yok. Yarışma, yönetmeliğe uymaması, jüri üyelerinin belirlenmemiş olması ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa aykırı olması gerekçesiyle Şehir Plancıları Odası Kayseri Şubesi, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi ve Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu tarafından itiraz edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın