Emek’te Derin Tahribat

Tarihi Emek Sineması'nı yıkan Grand Pera projesi inşaatı çevresindeki tescilli Serkildoryan, İsketinj ve Melek apartmanlarını tahribata uğrattı. Yenileme Kurulu onaylı projeye aykırı süren inşaatın ilgilileri hakkında suç duyurunda bulundu.

İstanbul Beyoğlu’nun simgesi tarihi Emek Sineması’nı yıkan Grand Pera projesi inşaatının çevresindeki korunması gereken kültür varlığı olan Cercle D’orient (Serkildoryan), İsketinj apartmanı ve Melek apartmanını tahribata uğrattığı ortaya çıktı. İstanbul 1 Nolu Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kamer İnşaat tarafından yıkılan Emek Sineması’nın yerine yapılacak Grand Pera projesinin onaylanmış projeye aykırı olarak sürdürüldüğünü tespit etti. Yenileme Kurulu, hem projeye aykırı işlemden Kurul’a gerekli bilgi, belge ve raporun iletilmememiş olması nedeniyle, hem de çevresindeki kültür varlığı yapılarda yarattığı tahribattan ötürü inşaatı sürdürenler hakkında 12 Şubat’ta suç duyurusunda bulundu.

SERKİLDORYAN ÇATLADI

Kurul’un yerinde yaptığı incelemede ise Serkildoryan binasında çatlaklar tespit edildi. Ayrıca Emek’in bulunduğu “338 adada yapılan kazı uygulamalarında gerekli önlemlerin alınmamış olması sebebiyle” tescilli Melek apartmanının duvarlarında çatlaklar oluştuğu belirlendi. 1 Nolu Yenileme Kurulu ilgililer hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Koruma Kanunu’nun 65. maddesi kapsamında suç duyurusunda bulundu. Kanun maddesi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yenileme Kurulu’nun tespiti üzerine bugün Karaköy’deki binasında açıklama yaptı. Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, “Mimarlar Odası’nın itiraz ettiği projeye dahi aykırı sürdürülen, bir inşaatla karşı karşıyayız. Hiçbir tedbir alınmadan, büyük bir vandallıkla Emek Sineması yıkıldı. Ancak yalnızca Emek Sineması değil Serkildoryan’ı da, Melek apartmanı ve İsketinj apartmanını tahrip eden inşaat Kurul kararlarına aykırı bir şekilde sürdürülüyor, bu suçtur” dedi.

YASAYA AYKIRI İNŞAAT

Mimarlar Odası, geçen cuma günü Beyoğlu Belediyesi ve Kamer İnşaat hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Beyoğlu Belediyesi’nin inşaatı ivedilikle durduruması gerektiğini belirten Avukat Can Atalay “Yapılan uygulama 2863 sayılı yasaya aykırıdır, koruma kurallarına hiçbir şekilde uygun davranılmamaktadır. Bu inşaatı durdurmayanlar da aynı suçu işliyor” dedi. Kamer İnşaat ile ilgili suç duyurusunun Başsavcılığın gerekçe göstermeden kabul etmediğini söyleyen Atalay, “Eğer bu inşaat durmazsa delilleri toplamayan savcılar da sorumlu olacaktır” diye konuştu.

Yenileme Kurulu’nun Grand Pera projesini yasaya aykırı bir şekilde sürdüren ilgililer hakkında yaptığı suç duyurusunda Kurul’daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi temsilcilerinin karşı oy kullanması ise dikkat çekti. Serkildoryan binasına komşu Demirören’de de benzer bir tahribat yaşanmış, Belediye temsilcisi Kurul’un suç duyuruna karşı oy kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Beyoğlu Belediyesi’nin 2006’da 5366 sayılı yasa kapsamında Emek’in bulunduğu adayı ‘yenileme alanı’ ilan etmesi Kamer İnşaat’ın Grand Pera projesine dayanak olmuştu. Projeye göre 1883 yılında inşa edilmiş birinci sınıf tescilli eser olan Serkildoryan binasının restore edilmesi, binanın arkasında yer alan Emek, İpek ve Rüya sinemalarının yerine ise 10 katlı bir bina yapılması öngörülüyordu. Kamer İnşaat tarafından Emek Sineması’nın bu binanın üstteki katına ‘moving’ yöntemiyle taşınacağı belirtiliyordu. İlgililer, “Yıkmıyoruz, söküyoruz” açıklaması yapmıştı

Etiketler

Bir yanıt yazın