Ataşehir’e Avrupa’nın en yüksek kulesi geliyor

İstanbul Avrupa'nın en yüksek binasına ev sahipliği yapacak. Ataşehir'de yükselecek proje mimari detaylarıyla da kendinden bahsettirecek. Yüksekliğinin 450 metreyi bulacağı belirtilen yeni kule Varyap- GAP imzasını taşıyacak .

Milliyet Emlak, Varlıbaş Holding’in gayrimenkul şirketi Varyap ve GAP Ortak Girişimi’nin 2010’da Doğu Ataşehir’de 1 milyar 161 milyon liralık teklifle kazandığı yaklaşık 100 bin metrekarelik arsada nasıl bir proje geliştirileceğini açıklıyor. Proje, Avrupa’nın en yükseği olarak nitelendirilen ve Rusya Moskova’da inşa edilecek 432 metrelik kuleyi geçecek. Projenin 450 metreyi bulacağı konuşuluyor. Böylece Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek gökdeleni ünvanını elde edecek proje, dünyada da ilk beşi hedefliyor.

Çalışmayla ilgili diğer detaylar, projenin dünyanın sayılı projelerinden biri olacağını ortaya koyarken, bu dev projeyle, özel sektörün de tıpkı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘çılgın projeler’e doğru yelken açtığı görülüyor.

“DUBAi’Yİ GERİDE BIRAKIRIZ”

Milliyet’e konuşan Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, projeyi, “Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş” sözleriyle nitelendirerek, “Avrupa coğrafyasının en yükseği olduğu kadar, tüm dünyanın da konuşacağı bir proje yapacağız. En iyi olması için her şeyi yapacağız. Gayrimenkul deyince akla ilk Türkiye’nin gelmesini sağlayacağız. Gayrimenkulde önemli yatırımları olan Dubai gibi ülkeleri geride bırakacağız” diye konuştu. Varlıbaş, projenin yaratacağı bir diğer etki olarak bölgede fiyatların yeniden şekillenmesini gösterdi.

4 YILDA TAMAMLANACAK

100 bin metrekarelik arsada 650 bin metrekarelik inşaat olarak planlanan projeyi üç büyük kule olarak planladıklarının altını çizen Varlıbaş, en yüksek kulede otel, ofis ve rezidansın bir arada bulunacağını belirtirken, kulelerden birini rezidans, diğerini ise ofis olarak planladıklarını açıkladı. Projeyle ilgili mimari çalışmaların da sürdüğünü belirten Varlıbaş, konut ve ofis sayılarının bu nedenle henüz netleşmediğini kaydetti. Varlıbaş, aynı zamanda İstanbul Finans Merkezi’ne hitap edecek projenin her türlü hizmeti vereceğini vurguladı.

Yatırım değeri 1.5 milyar doları bulacak projenin ruhsatını da çok kısa bir süre içinde alacaklarını belirten Varlıbaş, çalışmayı dört yılda tamamlamayı amaçladıklarını söyledi.

Bu denli yüksek bir bina inşa etmenin zorlukları olduğuna değinen Varlıbaş, diğer projeleri Varyap Meridian’de olduğu gibi yüksek ve kaliteli binada uzmanlaşan RMJM Mimarlık firması ile çalışacaklarını söyledi. Üretim tekniklerine dikkat çeken Varlıbaş, “Mesela C80 beton kullanacağız. Bu beton Türkiye’de yok. En fazla C40-C50 kullanılıyor. Bu betonu projeye özel olarak üretecek firmalardan alacağız” dedi.

ÜÇ DEV KULE OLARAK TASARLANDI

Yaklaşık 100 metrekarelik alanda 650 bin metrekarelik inşaat olarak planlanan projede üç ayrı kule tasarlandı. Bunlardan biri Avrupa’nın en yükseği olacak. Bu devasa kulede otel, rezidans ve ofis gibi tüm unsurlar bulunacak. Diğer kulelerden biri ofis, öbürü rezidans olarak değerlendirilecek.

ÜSTÜ BAĞDAT CADDESİ ALTI ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Projede yaratıcı fikirlere yer vereceklerini vurgulayan Süleyman Varlıbaş, bunlardan biri olarak Bağdat Caddesi’nin benzerini bir alışveriş sokağı olarak tasarlamayı gösterdi. Caddede her birini bir markaya verecekleri ahşap binaların olacağını belirten Varlıbaş, ayrıca caddenin altına 150 bin metrekarelik AVM de yapacaklarını söyledi.

ZİRVE NOKTADA TERAS DA OLACAK

Süleyman Varlıbaş, henüz ismi belirlenmeyen projenin bir başka özel ayrıntısı olarak en yüksek kulede yer alacak seyir terasına dikkat çekti. Burada restoranların da bulunacağını söyleyen Varlıbaş, “O yükseklikte İstanbul manzarasını sunacağız” dedi.

“YÜKSEK PRİM YAPAR”

Ataşehir’deki bir başka projeleri olan Varyap Meridian’daki konutların şu ana kadar çok iyi prim yaptığını, projenin tamamlanmasıyla oranın yüzde 300’lere çıkacağını vurgulayan Süleyman Varlıbaş, “Doğu Ataşehir’deki bu dev projemiz de çok iyi prim yapacak. Şimdi satışa çıksak rahatlıkla yarısını satarız” diyerek projenin iddiasını ortaya koydu.

KÖRFEZ’DEN TALEP

Süleyman Varlıbaş’ın dikkat çektiği bir başka konu da projeye yurtdışından gelen bireysel ve kurumsal talepler oldu. Özellikle Körfez ülkelerinden talep aldıklarını söyleyen Varlıbaş, 1.5 milyar dolarlık değeriyle dünyanın sayılıları arasında olan projenin finansmanında bir sıkıntı çekmeyeceklerini de belirtti.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın