2. İstanbul Tasarım Bienali Hazırlıkları Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda Başladı

Tasarım Bienali kentin tasarım hafızasında yerini almaya hazırlanıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, 1 Kasım – 14 Aralık 2014 tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Zoë Ryan küratörlüğünde, Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığını taşıyan bienal, “Şu anda gelecek nedir?” sorusunun cevabını arayan 50’nin üzerinde projeye ev sahipliği yapacak.

2. İstanbul Tasarım Bienali, Arçelik, Doğuş Grubu & Bilgili Holding, ENKA Vakfı ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Bienale başka kurum ve kuruluşlar da destek veriyor.

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda Hazırlıklar Başladı

2. İstanbul Tasarım Bienali’nin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda sergi hazırlıkları 15 Eylül tarihinde başladı. Okulun tüm katlarında yaklaşık 2.300 metrekarelik bir alana yayılan sergi, geleceği hayal ederken gündelik hayatta karşımıza çıkan tasarımlara ve bu alanda yenilikçi yaklaşımları benimseyen projelere yer verecek.

Tasarım, teknoloji, moda, grafik tasarım, şehircilik, ürün tasarımı, film ve yemek gibi alanları kapsayacak 50’nin üzerinde projenin yer alacağı sergide manifestoların, sadece metin üretimi olarak değil, aynı zamanda eylem, hizmet, kışkırtma veya nesne olarak nasıl yeni baştan icat edilebileceği fikri sorgulanacak.

Bienalde yer alacak projeler arasında, Formafantasma’nın araştırma temelli bir yaklaşımla alternatif malzemeleri inceleyerek mevcut zanaat üretimini hızlandıran Açık Manifesto; Moisés Hernández’in Meksika’ya özgü objelere ilişkin bir toplum, kültür ve tasarım eleştirisi olan Diario (Günlük); Bless’in yeni düşünme ve eylem biçimleri üreten, şaşırmaya, esinlenmeye ve cesaret bulmaya olanak veren bir durum tasarımına odaklanan N°41 Sporbilgisayarı; Anthony Dunne ve Fiona Raby’nin alternatif değerler, inanışlar ve öncelikler önererek paralel bir dünyadan sahneler sunan ilüstrasyon projesi Birleşmiş Mikro Krallıklar: Hayatlar ve Peyzajlar bulunuyor.

Ayrıca, İyi Ofis’in su kenarlarını birbirine bağlamak için tasarlanan modüler yapıda ve yüzebilen bir mimari müdahale olan Kıyıların Kullanımı, Mikro-Kentsellikler için bir Mikro-Manifesto; kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Herkes İçin Mimarlık derneğinin küresel işgal (occupy) protestoları gibi durumlarda, mimarlık alanının mimarlardan alınması halinde neler olduğunu inceleyen #occupygezi mimarlığı; Mansour Ouranah’ın dünyadaki nüfus artışı ve kronik açlığa çare olarak insan tüketimi için çekirge yetiştirmeyi önerdiği projesi LEPSIS: Çekirge Yetiştirme Sanatı; Jessica Charlesworth ve Tim Parsons’un, afet sonrası kapıp çıkılacak çantaların yerine önerdiği Alternatif Acil Durum Çantaları projesi de sergide görülebilecek.

Bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, serginin yanı sıra altı hafta boyunca haftanın her günü farklı etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Bienal kapsamında, salı günleri Kontraakt ekibinin yayın programı, çarşamba günleri söyleşi ve paneller, perşembe günleri film gösterimleri, cuma günleri ise Akademi Programı atölye çalışmalarıyla, tasarımseverler için bir buluşma noktası olacak. Bienalin sergi alanının tasarımı, katalog ve görsel kimliği Project Projects ve SUPERPOOL, tanıtım kampanyası ise Alametifarika tarafından hazırlanıyor.

Tasarım Bienali Etkinlikleriyle Şehrin Her Köşesine Yayılıyor

İlk bienalde büyük ilgi gören Tasarım Rotaları, bu sene yeni eklenen rotalarla devam ediyor. İstanbul’un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve mimari yapıların ziyaret edileceği Tasarım Rotaları’na, bu yıl çeşitli bölgelerin kendine has dokularının inceleneceği tematik yürüyüşler ekleniyor. Şehrin Asya ve Avrupa yakalarında belirlenen 15 bölgedeki özel Tasarım Rotaları, Ekim ayında başlayacak. Ayrıntılı bilgiler tasarimbienali.iksv.org adresinden takip edilebilir.

Akademi Programı kapsamında ise üniversitelerin yıl boyunca bienal temasına yeni açılımlar kazandırmak ve temanın farklı boyutlarını ortaya çıkarmak amacıyla öğrencilerle birlikte yaptığı çalışmalar izleyicilerle buluşacak. Program kapsamında, İstanbul, Ankara, İzmir, KKTC ile Avrupa ve Amerika’dan 30’un üzerinde üniversite, atölye çalışmaları, sergiler, paneller ve seminerlerden oluşan 70’e yakın proje ile yer alacak. Akademi Programı sergisi, 1 Kasım tarihinden itibaren üniversitelerin kampüslerinde ve Antrepo no.7’de gezilebilecek.

İstanbul Tasarım Bienali’nin, Tasarım Araştırma Katılım Kadıköy (TAK) işbirliğiyle hayata geçirdiği, 72 Hour Urban Action ekibinin “Kadıköy’den Bul Kadıköy’de Buluştur” başlıklı projesi kapsamında seçilecek kent mobilyaları ise bienalin açılışında Kadıköy’ün farklı noktalarında geri dönüşümlü malzemeler kullanılarak inşa edilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın