2. Dünya Savaşı’ndan Kalma Sığınağa Camdan Kılıf

Dorte Mandrup, Almanya Wilhelmshaven'da deniz kıyısındaki eski bir sığınağın etrafını camdan cephesi ile çepeçevre saran dört katlı bir bina tasarladı.

1853’te Prusya deniz üssü olarak kurulan alan zaman içerisinde Wilhelmshaven kasabasına dönüştü. Kasaba, 2. Dünya Savaşı sırasında ağır bombardıman altında kaldı, deniz kenarındaki sığınak da bu dönemden kalma.

Wadden Denizi 2009 Yılından Beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Wadden Denizi, Kuzey Denizi’nin güneydoğusunda, (Hollanda’nın Den Helder kentinden Almanya’nın kuzey kıyısında yer alan Skallingen’e dek uzanan) yer alan gelgit bölgesi.

Dorte Mandrup Arkitekter tarafından tasarlanan ve yarışma sonucu elde edilen proje, Danimarka, Almanya ve Hollanda’nın ortaklaşa yürüttüğü ve Wadden Denizi bölgesini korumayı amaçlayan “Trilateral Wadden Sea World Heritage Partnership” için merkez görevi üstlenecek.

Zemin katın cephesindeki tek katmanlı cam, sergi ve etkinlik mekanı olarak kullanılacak sığınağı görünür kılıyor.

Sığınağın üzerinde yükselen dört kat boyunca toplantılar ve konferanslar için kullanılabilecek mekanlar, depo, ofisler, en üst katta Wadden Denizi’ne bakan teras bulunuyor.

Dorte Mandrup Arkitekter’den Wadden Denizi Ziyaretçi Merkezi

Dorte Mandrup Arkitekter’in yine Wadden Denizi kıyında inşa ettiği ziyaretçi merkezi de saz kaplı çatısı ile dikkat çekiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın