Uzay Gemisinde Doğu Avrupa Sanatı

New York'taki New Museum, 100 parçalık Doğu Avrupa Sanat ürünlerinden oluşan sergisi için uzay aracı gibi tasarlanmış bir iç mekan kullandı.

Yılın hergününde New York’ta ya da başka biryerde bir uzay aracının ortaya çıkması alışılageldik değil. Ama beklenmeyeni yapmanın çokça getirisi olduğu bu zamanda, Manhattan’daki New Museum, galeri alanının 5. katını bir uzay aracı olarak yeniden tasarladı.

Bu alan, Doğu Avrupa Sanat Ağı- Tranzit’in 100 parçadan fazla sanat ürünlerinden oluşan ‘Report on the Construction of a Space Module’ (Uzay Modülünün İnşaası Üzerine Bir Rapor) adlı sergisine ev sahipliği yapacak. 

Organizasyon; özerk fakat birbiriyle ilişki, Avusturya, Macaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti gibi çeşitli Doğu Avrupa ülkelerinden sanatçı gruplarının, toplamda 117 parçalık eserlerini sergileyecek. Minimalist ve beyaz iç dekorasyonlu sergi alanı girişi ziyaretçileri bir geçiş kapısıyla, etrafı video enstalasyonlarıyla dolu olan bir odaya sürüklüyor. Bu videolarda bölgenin tamamından gelen, Sovyet modernizminden bugüne kadar olan ses ve video çekimleri de var. 

İkinci sergi alanı ise büyük bir ekran tarafından domine edilen başka bir oda. 25 filmin sürekli döndüğü ve ayrıca sanatçılarıyla konuşmalar ve röportajların bulunduğu bu oda, sanatçıların iletişim odası olarak çalışacak ve özel bir programda, bölgenin insanlarıyla iletişime geçilebilen bir alan olarak çalışacak.

Kontrol odasıvari üretilmiş bir alan video enstalasyonlarına daha küçük bir alan yaratırken, sonunda bekleme odasına ulaştıracak. Bekleme odası, çizimden heykele çeşitli sanat ürünlerinden oluşan 75 parçalık bir grup işin sergilenmesiyle bir kültür kapsülü gibi düşünülmüş. Tranzit Network için, sergiye endüstriyel ve alışılagelmiş yöntemlerle yaklaşmamak da başka bir amaç; böylece sadece yazılar ve etiketlerle değil de, daha güçlü bir biçimde ziyaretçinin deneyimleyeceği bir alan tasarımı da serginin bir parçasını oluşturuyor.

Bu ‘science fiction’ sahnesi gibi duran uzay aracı replikası, sadece alanlar arasındaki kültürel ayrımı, değişimi ve farklılığı belli etmek ve deneyimlemek için kullanılan bir araç.

Tranzit Network’ün sergisi demir perdenin öbür yüzüne değişik ve taze bir bakışla bakmayı sağlarken,  bölgenin sanat ürünlerinin sergilendiği bu uzay aracı sadece sergiye ev sahipliği yapmakla kalmıyor, bölgenin fütüristik hırslarını ve uzay yarışındaki ideolojik anlayış değişikliğini de irdeleme fırsatı sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın